Politiek22 aug '14 12:56Aangepast op 22 aug '14 17:42

Krol: ik ga subsidiegeld niet teruggeven

Auteur: BNR Webredactie

Oud-voorzitter Henk Krol van de Stichting Vrienden van de Gay Krant (SVGK) is niet van plan ruim 2 ton uit eigen zak te betalen aan het Rijk. Dat zei het voormalige Kamerlid vrijdag nadat het ministerie van OCW had bevestigd dat de stichting 2 ton aan subsidie moet teruggeven, omdat het geld niet voor de juiste doeleinden zou zijn gebruikt.

De SVGK stelt oud-voorzitter Krol aansprakelijk en vindt dat hij het geld uit eigen zak moet terugbetalen. Krol zou de subsidie, die was bedoeld voor een website voor homoseksuele jongeren, hebben gebruikt voor eigen bedrijven, zoals een seksshop. "De stichting was niet bij de subsidieaanvraag betrokken. Krol deed alles op eigen houtje. We stellen Krol verantwoordelijk en hebben tegen hem gezegd dat hij maar moet zorgen dat het geld terugkomt'', zegt een bestuurslid van de SVGK.

Logisch, meent Rogier Koning, advocaat van Henk Krol. "Er is vooralsnog geen aansprakelijkheid van Krol vastgesteld. Het Rijk deed onderzoek naar de controle door de instellingsaccountant en niet door Krol in persoon. Toch wil het huidige bestuur dat Krol het geld uit eigen zak terugbetaalt, omdat hij het geld heeft gebruikt voor het dichten van financiële gaten van zijn eigen bedrijf. Maar daar is volgens Koning geen sprake van geweest."
 

Rechtspersoon
De inhoud van het onderzoeksrapport is nooit met Koning of Krol gedeeld. Het simpele feit dat je bestuurder bent van een rechtspersoon maakt je nog niet in persoon aansprakelijk voor schulden van die rechtspersoon, laat staan verantwoordelijk. "Hij meent dat de subsidiegelden gebruikt zijn voor de doelen waarvoor ze bedoeld waren. Of er geld naar zijn eigen bedrijf is gegaan? Dat kan ik niet verzekeren. Ik heb geen inzicht in de boekhouding, maar dat had de accountant dan destijds moeten vaststellen."

Het onderzoek spitste zich uiteindelijk toe op de controle door de instellingsaccountant, die achteraf zijn verklaring heeft ingetrokken. Wat de vraag opwerpt, meent Koning, of er iets mis is gegaan bij de accountantscontrole of dat nieuw ontdekte feiten reden waren om alsnog zijn verklaring in te trekken. "Want dat is in accountantsland toch ook vrij ongebruikelijk. De bal ligt bij de stichting. Dat is in eerste instantie de rechtspersoon bij wie de subsidie is teruggevorderd en die moet kijken wie er verantwoordelijk is geweest: de accountant of de heer Krol."

Krol: open en transparant
Minister Jet Bussemaker (OCW) had op basis van een eerder onderzoek al aangekondigd dat ze het subsidiegeld zou terugvorderen. Ze deed dat toen de accountant van de stichting zijn eerder afgegeven goedkeurende accountantsverklaring had ingetrokken. Krol zegt niets verkeerd te hebben gedaan. "Alles was heel open en transparant. Ik was ook niet betrokken bij het onderzoek.''

"We hebben bewijzen dat Krol tegen de statuten heeft gehandeld en we stellen hem aansprakelijk voor alles wat hij fout heeft gedaan'', aldus SVGK-voorzitter Janine Pijl. De stichting gaat geen proces tegen Krol aanspannen, omdat er volgens haar geen geld meer voor is.

Afdracht premies
Krol was fractieleider voor 50PLUS, maar stapte vorig jaar uit de Tweede Kamer toen bleek dat hij pensioenpremies voor personeel van de Gay Krant niet goed had afgedragen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen