Politiek17 okt '14 19:57

Geconcentreerd gesprek met Poetin stelt Rutte enigszins gerust

Auteur: Thijs Baas

Tijdens de top in Milaan heeft premier Rutte gisteren met Poetin gesproken over de MH17. Poetin heeft Rutte beloofd dat hij zich volledig zal inzetten om Nederland weer toegang te geven tot de rampplek, zegt de premier tegen BNR.

"Poetin heeft wederom beloofd dat hij zich vol inzet voor een onbeperkte toegang tot de rampplek. Daarbij speelt mee dat de separatisten in steeds meer groepjes uiteenvallen. Toch geeft hij er blijk van zich te realiseren dat er een bijzondere verantwoordelijkheid voor Rusland ligt om er druk op uit te oefenen", zegt Rutte in gesprek met politiek verslaggever Jaap Jansen.

De situatie is er wat Rutte betreft niet eenvoudiger op geworden. "Het is nog steeds te gevaarlijk. Ook vandaag krijgen we weer berichten dat er nog steeds een gevaarlijke situatie is. We monitoren dat van dag tot dag, maar de situatie is er alleen maar complexer op geworden. Ik praat met Poetin heel geconcentreerd over de crashsite en de toegang daartoe en gisteravond heb ik mijn kleine kwartier gebruikt om mij helemaal te concentreren op de crashsite."

Van de 298 inzittenden van de MH17 zijn er 20 nog niet geïdentificeerd. Daarbij zitten 16 Nederlanders.

Gerelateerde artikelen