Politiek2 dec '13 06:36Aangepast op 2 dec '13 06:56

Obamacare nog niet geheel hersteld van kinderziektes

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De computerproblemen die het zo moeilijk maakten voor Amerikanen om zich in te schrijven op de verplichte zorgverzekeringen onder Obamacare zijn voor een belangrijk deel opgelost. Dat zegt althans de Amerikaanse regering zelf.

President Obama had gísteren als deadline gesteld voor de reparatie van het slecht functionerende computersysteem: een goed moment dus voor een stand van zaken rond de problematische invoering van Obama’s hervormingen van de gezondheidszorg.

Jeffrey Zients is binnen de Obama-regering belast met het alsnog in goede banen leiden van de digitale marktplaatsen waarop Amerikanen voor hun per volgend jaar verplichte zorgverzekeringen kunnen shoppen. In een telefonische persconferentie verzekerde Zients zijn landgenoten gisteren dat de website met die marktplaatsen nu weer minstens 50.000 bezoekers tegelijkertijd kan verwerken. De lancering van die website op 1 october was een regelrecht fiasco.

Media
De media gingen helemaal los op Obamacare, het kreupele paradepaardje van de president. En ook de Republikeinse oppositie beukte enthousiast mee met de afstraffing die Obama kreeg in de publieke opinie. De optimistische zelfevaluatie van de reparaties aan het computersysteem door de regering maakte uiteraard niet dat de Republikeinen gisteren veel terugnamen van hun kritiek.

Oppositiepolitiek volgens het boekje, natuurlijk. President Obama is pijnlijk kwetsbaar op deze politieke topprioriteit van hem omdat het zíjn regering is die zo zichtbaar een zootje heeft gemaakt van de invoering van dit hoofdonderdeel van zijn gezondheidszorgshervormingen. Het was ook Obama zelf die zo stellig beweerde dat niemand z’n bestaande verzekering zou hoeven opgeven onder Obamacare. 

Maar mensen met ontoerijkende verzekeringspolisen, met heel hoge eigen risico’s bijvoorbeeld of te lage maximumuitkeringen voor ernstige ziektes, die hebben te horen gekregen dat ze hun bestaande verzekeringen wel degelijk zullen moeten inruilen voor onder Obamacare goedgekeurde polissen. Dat zijn dan wel polissen waar je als verzekerde ook iets aan hebt, maar die nuance is verloren gegaan en Obama heeft moeten toegeven dat hij iets beweerde dat praktisch gesproken niet klopt. 

Blamage
In de aanloop naar de Congressionele verkiezingen van 2014 is ook dat voor hem en voor de Democraten die hem steunden een blamage waar de Republikeinen zetelwinst mee hopen te kunnen boeken. Maar eerst vandaag en de rest van de maand kijken of de problemen met de Obamacare-website inderdaad zijn opgelost. Kort voor kerstmis is de volgende deadline: dan moeten miljoenen Amerikanen zich hebben ingeschreven om per 1 januari gedekt te kunnen zijn. Verzekeringsdeskundige Robert Laszewski stelt de hamvraag.

Als de practische problemen rond de invoering van Obamacare inderdaad grotendeels blijken te zijn opgelost, dan hopen de Democraten dat het politieke probleem dat Obamacare volgend jaar bij de stembus voor ze zou kunnen opleveren ook zal zijn verholpen.

Gerelateerde artikelen