Politiek17 jan '14 07:49

Geen invasie, toch maatregelen rond komst Roemenen en Bulgaren

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Asscher (Sociale Zaken) wil meer maatregelen om problemen met goedkope arbeid uit Oost-Europa te voorkomen. Gemeentes moeten het adres kunnen nagaan van arbeidsmigranten. Dat zei hij gisteravond in de Tweede Kamer.

Asscher maakt zich zorgen om Roemenen en Bulgaren die sinds 1 januari vrij mogen reizen, al hebben nog weinig dat gedaan. “Je kunt er nog helemaal niets van zeggen na twee weken in het nieuwe jaar. De kerstvakantie is amper afgelopen. Dus dat zegt nog helemaal niets. Niet of het veel wordt en niet of het weinig wordt.”

Woonadres
Gemeenten krijgen mogelijk de bevoegdheid om het woonadres van arbeidsmigranten te registreren. Het kabinet bekijkt of de wet daarvoor kan worden aangepast. Asscher heeft dat afgesproken met wethouders uit de gemeenten Westland, Rotterdam en Den Haag, gemeenten waar veel arbeidsmigranten uit vooral Midden- en Oost-Europa werken en wonen.

Hij heeft ook toegezegd de proef uit te breiden waarbij gemeenten het eerste verblijfadres vastleggen. Eind deze maand moet duidelijk zijn of de Nederlandse en Europese wetten het toestaan om de uitgifte van een burgerservicenummer (BSN) een paar dagen te vertragen bij onduidelijkheid over het verblijfadres.

Doel van de afspraken is voor Asscher de toestroom van nieuwe werknemers uit landen als Roemenië en Bulgarije beheersbaar te houden en de problemen die met de komst van de Roemenen en Bulgaren gepaard gaan, aan te pakken.

Inkeer
Regeringspartij VVD is blij met de plannen van Asscher. VVD-Kamerlid Malik Azmani zei in het Kamerdebat dat Asscher "tot inkeer'' is gekomen. Asscher was volgens Azmani eerst "zeer negatief'' over voorstellen om geen BSN te verstrekken aan arbeidsmigranten die met velen in een kleine woning wonen.

Gerelateerde artikelen