'VS werkt samen met Irakese oppositie'
Amerikaanse overheidsfunctionarissen voeren gesprekken met oppositieleiders in Irak om te proberen de Irakese premier al-Maliki omver te werpen. Dat meldt de New York Times op basis van gesprekken met zowel Irakese als Amerikaanse functionarissen.
De afgelopen twee dagen zou de Amerikaanse ambassadeur, Robert Beecroft, samen met een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken onder andere gesprekken hebben gevoerd met Usama Nujaifi, de leider van de grootste soennitische oppositiepartij.
Ook met Achmed Chalabi, volgens de New York Times een van de potentiële sjiitische kandidaten die al-Maliki moet gaan vervangen, zouden de Amerikanen een ontmoeting hebben gehad
Ontkent
In een email aan de Times ontkent Brett McGurk, de functionaris die speciaal werd ingevlogen vanuit Washington, dat druk wordt uitgeoefend op Irakese leiders om een coalitie te vormen die al-Maliki afzet.
Opvallend is ook het gegeven dat de Amerikanen Chalabi zouden beogen als mogelijk vervanger voor al-Maliki. "Hij is, zeker in de VS, een bijzonder omstreden persoon", zegt correspondent Reinout van Wagtendonk.
"Onder de regering Bush werd hij beschuldigd van corruptie, van leugens, van het najagen van eigen belangen. Dus als dit verhaal allemaal uit zijn koket blijkt te komen, dan is het nog geen besliste wedstrijd."
Gek
Het zou niet de eerste keer zijn dat Chalabi de NYT voor de gek weet te houden, zegt buitenland-commentator Bernard Hammelburg. "Hij is de bron geweest die
destijds Judy Miller, een verslaggeefster van de NYT, op het
verkeerde been heeft gezet over de aanwezigheid van
massavernietigingswapens in Irak."
Niet alleen resulteerde dat in een enorme canard voor de Times en daarmee Judy Miller. Hammelburg: "Voor Bush is dat de aanleiding geweest om die hele redenering op te bouwen die uiteindelijk tot de inval in Irak heeft geleid. Dus die Khalib is wat je noemt een omstreden man. Ik zou zeggen een schurk van de bovenste plank."
Staatsgreep
Als het verhaal van de NYT klopt, dan zou dit formeel gezien een democratisch proces genoemd kunnen worden, zegt Hammelburg. "Bij ons valt er ook wel eens een regering. Maar dit lijkt mij een beetje een
staatsgreep die mede wordt geregisseerd vanuit Washington."
Een ding is zeker, zegt Van Wagtendonk: "Dit verhaal is wel een teken dat al-Maliki ernstig over zijn schouder moet kijken. Er wordt op hem gejaagd."

Bernard Hammelburg
Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg gaat in zijn column in op de zaken van wereldbelang en plaatst de internationale politiek in context.