Politiek2 okt '13 06:28Aangepast op 2 okt '13 08:59

Oppositie ontevreden over ideeënlijst Dijsselbloem

Auteur: Marjan van den Berg

De oppositie is nog niet te spreken over de eerste voorstellen van het kabinet, om te komen tot een aangepaste begroting voor volgend jaar. Bij de gesprekken van vandaag zullen van sommige partijen de fractievoorzitters aanschuiven.

Dinsdagavond legde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) een notitie met ideeën op tafel waarover te praten valt met hem. Het gaat onder meer om het terugschroeven van een aantal belastingverhogingen en extra geld voor onderwijs. De maatregelen zouden betaald moeten worden uit het belasten van dingen die slecht zijn voor het milieu, zoals een vliegtaks, een hogere belasting bij de aankoop van een auto en het extra belasten van drinkwater.

De oppositiepartijen zijn niet tevreden. Zij willen meer hervormingen en minder lastenverhogingen.

Beweginkjes
"Ik vind dat het kabinet, als het al beweegt, niet onze kant op beweegt”, zegt Tweede-Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA. Hij is niet te spreken over de notitie van de minister. “In die kaders worden wel wat beweginkjes gemaakt, maar het is allemaal vrij beperkt. Geschuif op de vierkante meter.”

Wouter Koolmees (D66): “Honderd miljoen hier, honderd miljoen daar, een beetje verschuiven aan de lastenkant, verschuiven aan de uitgavenkant. Wat wij juist willen, is een beweging van het kabinet om het grotere verhaal aan te passen en ervoor te zorgen dat wij sneller hervormen.”

Ruimte
Minister Dijsselbloem begrijpt die opstelling van de oppositiepartijen wel, zo zei hij na afloop. “Als ik oppositie was, zou ik ook zeggen: het is niet genoeg. Dat vind ik begrijpelijk. En op onderdelen is er echt ruimte om verder te praten. Er is geen bod van het kabinet, dus er is ook geen eindbod van het kabinet.”

Voor Carola Schouten van de ChristenUnie moet het allemaal niet al te lang meer duren, zo liet zij gisteravond blijken. “Alle partijen zullen, denk ik, morgen een afspraak maken met de minister van Financiën. Dan moet hij wel zijn knopen gaan tellen.”

Fractievoorzitters
Vandaag ontvangt Dijsselbloem de fracties eerst afzonderlijk. ’s Avonds volgt nog een gezamenlijk overleg.

Van sommige partijen zullen vandaag naast de financieel specialisten, ook de fractievoorzitters aanschuiven. Politiek verslaggever Hans Verbeek: “Dat duidt erop dat er nu echt zaken gedaan gaan worden.”

Het kabinet heeft voor zijn plannen steun van een deel van de oppositie nodig omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen