Politiek2 okt '13 12:22Aangepast op 2 okt '13 16:33

Koffie bij Dijsselbloem wil maar niet smaken

Auteur: Marjan van den Berg

Met een serie individuele gesprekken heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) vandaag het begrotingsoverleg met oppositiepartijen voortgezet. De bal ligt wat de oppositie betreft bij het kabinet.

De fracties hebben onderhand de indruk dat Dijsselbloem alle fracties te vriend wil houden. Dat leidt tot irritatie en ze dringen er nu op aan dat de coalitie échte keuze maakt, zegt politiek verslaggever Hans Verbeek. "Op een gegeven moment moet het kabinet gaan kiezen. Er zitten tegenstrijdige eisen bij. Dat kan betekenen dat een of meerdere partijen het voor gezien houden als die keuzes niet gemaakt worden."

Dijsselbloem ontving eerst SGP'er Elbert Dijkgraaf. Daarna volgden Norbert Klein van 50PLUS en Carola Schouten en Arie Slob van de ChristenUnie.

Klein zei na afloop dat hij "het zwaar inziet". Hij was minder optimistisch dan toen hij bij de minister naar binnen ging, zei hij. "Er zijn nog een heleboel beren op de weg." Klein heeft later op de dag nogmaals contact met Dijsselbloem.

De ChristenUnie stuurde niet alleen financieel expert Carola Schouten, maar ook fractieleider Arie Slob. "Ik ben erbij om duidelijk te maken dat het ons ernst is. Er moet nu echt iets gaan gebeuren", zei Slob.

Slob wil nieuw voorstel van kabinet
Na afloop zei Slob dat zijn partij pas weer aanschuift als het kabinet met een voorstel komt waarin staat met welke partijen er verder gepraat wordt en waar de onderhandelingsruimte zit. "We hebben op tafel gelegd wat we belangrijk vinden en nu is het aan het kabinet om met een stuk te komen", zei Slob. "Het stuk moet laten zien dat het kabinet bereid is wijzigingen door te voeren. Anders is er voor ons onvoldoende basis om terug te komen."

Pechtold spreekt van rituele dans
"Er dreigt een herhaling van zetten en een rituele dans. Het kabinet moet nu over de streep komen. Er is al veel tijd verloren", zei D66-leider Alexander Pechtold na nieuw overleg met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Het kabinet moet wat hem betreft nu snel aangeven of het bereid is te bewegen. Dat moet meer zijn dan "100 miljoen hier en daar''. Hij zei wel op elke uitnodiging om te komen praten te zullen ingaan.

Buma zet kabinet onder druk
CDA-leider Sybrand Buma zet op zijn plaats het kabinet verder onder druk. Hij wil nu van minister Dijsselbloem hom of kuit over de alternatieven die het CDA heeft gepresenteerd voor de begroting van het kabinet. Buma maakte dat woensdag duidelijk voorafgaand aan zijn gesprek met Dijsselbloem.

"Het kabinet wil alle ballen in de lucht houden, maar de basis van hun aanbod is niet voldoende. Ik wil niet dat de accijnzen omlaag gaan, maar de mensen dat vervolgens moeten betalen met meer belasting op een nieuwe auto. We moeten kiezen voor belastingverlagingen, geen nivellering en een kleinere overheid. Zo kom je uit de crisis. Niet knippen en plakken.''

Teleurstelling bij fracties
Gisteren sprak Dijsselbloem ook al met de fracties uit de Tweede Kamer. Die waren toen teleurgesteld in de voortgang van de onderhandelingen over de kabinetsplannen voor volgend jaar. Een notitie van Dijsselbloem met een aantal voorstellen viel niet in goede aarde. In de notitie werd gerept over extra geld voor onderwijs en het terugschroeven van belastingverhogingen, gefinancierd door de invoering van een vliegtaks.

Stappen
CDA, D66 en de ChristenUnie zeiden dat vandaag echt stappen moeten worden gezet. De gesprekken zullen naar verwachting de hele dag in beslag nemen. Mogelijk volgt er in de avond dan weer een gezamenlijk overleg.

Het kabinet heeft de steun van de oppositie nodig, omdat regeringspartijen VVD en PvdA in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen