Politiek26 sep '13 06:40Aangepast op 26 sep '13 09:16

'Als Rutte zo doorgaat is verder praten zinloos'

Auteur: Pieter van den Akker

Als Rutte doorgaat op de ingeslagen weg, heeft verder praten geen zin, zeggen CDA en D66 op BNR. Het CDA en D66 eisen vandaag duidelijke toezeggingen van premier Rutte op de tweede dag van de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.

De oppositie ergerde zich gisteren aan de opstelling van PvdA-leider Samsom, die geen enkele toenadering leek te bieden. Rutte moet dat vandaag duidelijk anders aanpakken, zegt CDA-leider Buma.

Koers
De CDA-leider licht voor de microfoon van verslaggever Hans Verbeek toe: "Premier Rutte heeft natuurlijk gehoord wat gisteren door alle partijen is gezegd over wat de koers zou moeten zijn. Voor mij is van belang wat we koers 'opgaan' waarmee we uit de crisis komen met meer banen en minder belastingen. Dus ik hoop dat de minister-president zal begrijpen dat hij zo'n koers moeten kiezen als hij verder wil."

Wat voor koers dat zou moeten zijn: "Het gaat natuurlijk om de koers zoals ik 'm zelf heb aangegeven: minder lasten, geen nivellering, kleinere overheid en banen om uit de crisis te komen. Dat is de koers die ik heb aangegeven en waarvan ik ook heb gezegd dat we die richting uit moeten. Ik wacht af of de premier die richting uit wil."

Drie keer 'nee'
De VVD wil u enigzins tegemoet komen en bij de PvdA stuit Buma op dichte deuren. Wat verwacht Buma in dit opzicht van Rutte, die beide coaltiepartijen probeert te verenigen? "Wat mij tegenviel van Diederik Samsom was dat hij bij iedere vraag die ik stelde gewoon drie keer 'nee' zei. Dan wordt het heel ingewikkeld. Ik hoop dat de premier zich los kan maken van individuele wensen van coalitiepartijen en door heeft dat als hij met meer banen snel uit de crisis wil, die weg kan bewandelen via het CDA. Wil hij dat niet, dan zijn er natuurlijk nog andere partijen waar hij ook naar kan kijken."

'Gedoe VVD-PvdA moet stoppen'
'D66-leider Alexander Pechtold reageert voor de BNR-microfoon: "Ik verwacht van de premier dat hij de ontstane ruimte tussen Zijlstra en Samsom overbrugt. Want dat is vandaag wel duidelijk: de VVD wil wel bewegen, de PvdA een stuk minder. Dat is voor de oppositie heel moeilijk, dus laat Rutte het dan maar bij elkaar zien te praten en laat hem maar aangeven hoe hij zijn koers wil bijsturen."

Pechtold gaat verder: "In zes weken hebben ze ministers op het Paleis gezet. Maar ze zijn nu al tien maanden aan het formeren en dat moet een keer stoppen. Dus ook hij moet een keer het gedoe tussen VVD en PvdA zien te stoppen om vervolgens de stap naar voren te kunnen zetten."

Voorspel
De vraag aan VVD-prominent en oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas is of de premier zich opener moet opstellen: "Ik denk dat hij dat wel zal moeten. Het is natuurlijk altijd zo dat de oppositie wil dat het kabinet hun kant uit komt, dat hun wensen worden ingewilligd en dat ze er een meerderheid voor vinden. Maar dit kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. En wat er nu in de Tweede Kamer gebeurt, is toch een soort voorspel van debatten straks in de Eerste Kamer."

Als de deur nu helemaal wordt dichtgegooid, wordt het voor het kabinet straks 'buitengewoon moeilijk' in de Eerste Kamer, voorziet Weisglas. "Rutte zal een beweging moeten maken. Wat interessant is, is dat VVD-fractievoorzitter Zijlstra wel wat bewegingen maakte gisteren in de richting van de oppositie. Rutte moet als premier boven de coalitiepartners staan, dus hij moet ze op één lijn houden. Ook daarom is het nodig dat hij wat bewegingen gaat maken."

Gerelateerde artikelen