Politiek12 jun '14 11:18Aangepast op 12 jun '14 11:47

Groningenstad wil óók compensatie voor bevingen

Auteur: Eva Oude Elferink

Ook de stad Groningen wil compensatie van het Rijk om aardbevingsbestendig te kunnen bouwen. De bouwregels in Groningen worden binnenkort waarschijnlijk aangescherpt door de vele bevingen in het gebied. Tot nu toe kan alleen de regio Loppersum een beroep doen op extra geld.

Groningen bevindt zich aan de rand van het bevingsgebied. Inmiddels staat de teller op zo'n 1000 kleinere tot wat grotere schademeldingen in de stad, zegt wethouder Roeland van der Schaaf van de Partij van de Arbeid. "Ook bij ons is dit een serieus thema."

Maximaal
Er ligt nu een advies op tafel voor strengere bouwnormen. "Mochten die gaan gelden, dan betekent dat dat nieuwbouw fors aangepast zal moeten worden gebouwd", zegt Van der Schaaf. "Hoe hoog de kosten daarvoor zullen zijn, verschilt per situatie, maar dat kan zo oplopen tot 10 procent van de totale bouwkosten."

De hoeveelheid geld die het Rijk nu beschikbaar heeft gesteld, is volgens de wethouder dan niet meer toereikend. "Nu is afgesproken dat er maximaal 10 miljoen euro wordt uitgetrokken voor compensatiekosten bij nieuwbouw. Dat is geld waar je voor de hele regio, zeker als je de stad ook meetelt, lang niet mee uitkomt."

Onderzoek
Hoeveel dan wel nodig is, kan de wethouder niet zeggen. In plaats daarvan heeft de Groningse gemeente bij het ministerie van Economische Zaken gepleit voor gedegen onderzoek naar de voorgestelde bouwnormen en de betekenis daarvan voor de stad en regio.

"Is het wel nodig? Kijk, als het nodig is, is het nodig. De veiligheid staat voorop. Maar wij kunnen dat nooit zelf betalen. Dat zal dan door de NAM betaald moeten worden. Het is in ieder geval niet zo gemakkelijk als het lijkt", zegt Van der Schaaf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen