Politiek5 dec '13 08:18

'Slimme grenzen'-systeem verankerd in Duits regeerakkoord

Auteur: BNR Webredactie

De grenzen van Europa moeten strenger worden gecontroleerd. Dat staat in het regeerakkoord van de nieuwe Duitse regering.

En dat betekent dat ze voor het 'slimme grenzen'-systeem van de Europese commissie zullen stemmen, zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. "Ze willen binnen zes jaar van mensen van buiten de EU aan de hand van vingerafdrukken de persoonlijke gegevens vast te leggen, om het tijdstip van binnenkomst vast te stellen. Uiteindelijk moet duidelijk worden wie recht heeft op verblijf."

Het gaat om ongeveer 3,5 miljoen mensen, op een totaal van 507 miljoen, zegt Marseille. De Duitse regering is overtuigd en vindt het op zijn minst de moeite waard om te onderzoeken of het een investering van 1,3 miljard waard is.

Internationaal recht
Diverse juristen laten zich kritisch uit over het  'slimme grenzen'-systeem. Waaronder de commissie-Meijers, een permanente commissie van juristen die overheden adviseert over internationaal recht. Commissielid Jorrit Rijpma, hoofddocent Europees Recht aan de Leiden Universiteit zet vraagtekens bij de noodzaak van het opslaan van vingerafdrukken van derdelanders, alleen omdat ze de grens oversteken. "Ik heb al eerder gezegd: is dat wel proportioneel als je kijkt naar de kosten."

Gerelateerde artikelen