Politiek9 dec '13 13:21

Asscher hamert op Europese aanpak misstanden

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), hoopt vandaag in Brussel een akkoord te bereiken over een Europese aanpak van onderbetaling en malafide uitzendbureaus. Maar niet iedereen is enthousiast.

Als het aan Asscher ligt, worden uitbuiting, schijnconstructies en fraude rond gedetacheerde werknemers op Europees niveau bestreden. Asscher noemt de gesprekken hierover “een heel belangrijke stap. Niet alleen omdat het gaat over veel arbeidsmigranten in een kwetsbare positie, maar ook omdat daarmee wat mij betreft een eerste stap gezet wordt bij het op een goede manier bespreken van dat onderwerp.”

Verslaggever Anke Truijen in Brussel: “Asscher probeert al langer die negatieve gevolgen van het vrije verkeer van personen aan te kaarten hier in Brussel, maar daar zijn ze, met name bij de Commissie en in Oost-Europa toch wel gevoelig voor, want vrij verkeer van personen en kapitaal is een van de belangrijkste pijlers van de EU. Dus kritiek daarop ligt hier erg gevoelig.”

Groot-Brittannië
Ook van Groot-Brittannië kan Asscher tegenwind verwachten, zegt Truijen, omdat de Britten sowieso huiverig zijn voor een Europese aanpak. “En met het beloofde referendum maken Cameron en zijn kabinet zich niet heel populair als zij een grote, Europese aanpak steunen. Dus het is maar de vraag in hoeverre zij zich vandaag aansluiten en wat voor aanpak er precies uitkomt.”

Volgens een peiling van Maurice de Hond zit acht op tien Nederlanders niet te wachten op toestroom van Oost-Europese arbeiders, maar grenzen dichtgooien is geen optie. Vanaf 1 januari 2014 mogen Roemenen en Bulgaren overal binnen de EU aan het werk.

Gerelateerde artikelen