Nog jaren wachten op meer transparantie in kosten NAVO
Het duurt zeker nog vier of vijf jaar voordat er meer duidelijkheid komt over de financiën van de NAVO. Die verwachting spreekt president Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer uit op BNR.
“Dat weten we over een jaar of vier, vijf, want zo lang zal het wel duren voordat heel veel van die bordjes ‘verboden toegang, verboden toegang’ genormaliseerd zijn”, zei Stuiveling, vanochtend te gast bij BNR's Paul van Liempt. In eerste instantie wil ze inzicht krijgen in organisatorische kosten. “Het gaat hier niet eens om de missies; het gaat hier uitsluitend, om te beginnen, gewoon over de organisaties van de NAVO: het gebouw, de mensen, de speciale instituten. Dat is het begin.”
Eerder deze maand zocht de Rekenkamer de publiciteit over het boekhoudkundige ‘zwarte gat’ bij de NAVO. Bijna alle uitgaven worden bestempeld als ‘geheim’. Daardoor is het onduidelijk hoeveel het bondgenootschap de lidstaten kost. Stuiveling: “We weten niet of de NAVO geld tekort komt of geld over heeft. We weten het gewoon niet, want we weten niet hoe ze hun geld spenderen.”
Samenwerking
Om hier meer over te weten te komen, heeft
de Rekenkamer om te beginnen onderzocht wat er aan openbare informatie
beschikbaar was (dit was niet veel) en contact gezocht met de rekenkamers van de overige lidstaten.
Stuiveling: “Vervolgens gaan we nu met rekenkamers die het willen – onze Amerikaanse collega gaat meedoen, de Turkse collega gaat meedoen, de Duitse collega – kijken of we met behulp van hun positie in hun land die gegevens verder kunnen verrijken en verbeteren en zien of er meer informatie is.”
Geheim of normale bedrijfsvoering
Het lastige is dat vaak niet te controleren
is in hoeverre de NAVO terecht
informatie geheim houdt. “Het is wel zo dat de NAVO zelf onderling moet
beslissen of ze echte defensiegeheimen achter dan bordje heeft zitten of gewoon
normale bedrijfsvoering: gewoon een gebouw, mensen, lonen”, zegt Stuiveling. “Misschien
moeten ze dan wel hun parlementaire assemblee daarvan overtuigen. Want die kan het
natuurlijk wel vragen aan hun ministers.”
Het is de bedoeling dat het onderwerp prominent op de agenda komt van de volgende NAVO-vergadering voor parlementariërs, in november in Den Haag.