Politiek7 mei '14 12:41Aangepast op 7 mei '14 14:35

'Wet Werk en Zekerheid drama voor theaterwereld'

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe Wet Werk en Zekerheid pakt funest uit voor de theaterwereld. Dat zegt directeur Erwin van Lambaart van theaterproducent Niehe/ Van Lambaart tegen BNR's Paul van Liempt. "Daar zijn wij helemaal niet blij mee."

Niet dat Van Lambaart het belang van arbeidszekerheid voor mensen in deze crisisperiode niet onderkent. Maar de wet houdt volgens hem onvoldoende rekening met de afwijkende systemen die in een aantal sectoren van toepassing zijn. "De nieuwe wetgeving gaat ervan uit dat je nog maar twee contracten kunt geven in een periode van drie jaar en dat er geen drie maar zes maanden tussen moeten zitten om een nieuwe 'ketting' te laten beginnen."

De oude situatie, waarin bij een onderbreking van drie maanden automatisch een nieuw contract moet worden aangegaan, is wat Van Lambaart betreft ideaal voor de theatersector, met zijn wisselende producties met verschillende acteurs. Van Lambaart heeft dan ook een appèl gedaan op de politiek om de theater- en entertainmentsector een uitzonderingspositie te geven en de sector op die manier van een impuls te voorzien.

Terugdraaien btw-verhoging
Enthousiaster is Van Lambaart over het terugdraaien van de btw-verhoging door het ministerie van Financiën. "Dat is heel belangrijk. In de eerste plaats zijn er heel veel landen waar de btw op theaterbezoek zelfs 0 procent is omdat men vindt dat cultuur een basisonderdeel is van de opvoeding. Daarnaast is de arbeidsintensiteit in onze sector enorm; de kostprijs bestaat vaak voor 80 procent uit loonkosten. Met name voor vrije producenten is dat eigenlijk een straf."

Graag zou Van Lambaart ook in Nederland de komst van een tax shelter zien. "Een heel ingewikkeld systeem, maar het komt erop neer dat je belastingvoordeel krijgt als je in België investeert in speelfilms. In Nederland kennen we dat systeem niet, maar er wordt nu wel serieus over nagedacht. Nu gaan Nederlandse filmploegen massaal naar België of Hongarije om daar te filmen. Dat is een heel slechte zaak. de Nederlandse film is op zichzelf heel succesvol."

Temperatuur van het water
Vooraanstaande mensen uit theaterwereld hebben de minister al bezocht om over het tax shelter te praten, maar die laat zich nog niet overtuigen. "Ik heb het idee dat de temperatuur van het water langzamerhand begint te verschuiven. Ik hoop ontzettend dat als zo'n tax shelter-systeem er in Nederland is voor de speelfilm, we ook kunnen praten over een belastingvoordeel voor investeerders en live entertainers. We moeten niet vergeten dat als je investeert in theater en live entertainment, dat relatief risicovol is."

Maar juist in de moeilijkere markt die er nu is, is het volgens Van Lambaart steeds meer zoeken naar private lijnen of andere ondernemingen die bereid zijn mee te investeren. "Een heel mooi voorbeeld is 'Soldaat van Oranje', daar is een aantal privé-investeerders ingestapt, bij 'Anne' ook. Voor 'Hartsvrienden', de eerste musical die ik ga maken, stoppen we er zelf heel veel geld in, maar is er ook een aantal privé-investeerders dat erin stapt. Op het moment dat de belastingvoordeelregeling er komt en iets succesvol is, moet je gewoon je belasting betalen."

Gerelateerde artikelen