Politiek3 jul '14 12:14

Beleid thuiszorg moet beter

Auteur: BNR Webredactie

Uit rapporten van de Inspectie voor de Gezondheid blijkt dat het algemene beleid van de thuiszorg niet op orde is. Er moeten betere afspraken komen met medewerkers en de richtlijnen zijn te onduidelijk of ontbreken.

Dit meldt de Consumentenbond na bestudering van 65 rapporten. Medewerkers in de thuiszorg melden fouten niet, beperken ouderen onnodig in hun vrijheid en gaan slordig om met medicijnen. Dit zijn enkele van de conclusies die uit het onderzoek naar voren komen.

Sandra de Jong, voorlichter Consumentenbond, in BNR Ochtendspits: "We hebben gekeken naar een aantal inspectierapporten, daar komt wat ons betreft een aantal zorgwekkende conclusies uit. De rapporten zijn misschien ontstaan naar aanleiding van een incident, maar je moet wel zorgen dat het beleid waarmee mensen op pad gaan op orde is en dat blijkt bij veel van de instellingen niet zo te zijn."

Betere afspraken
De oplossing zit hem grotendeels in het maken van betere afspraken, waar zowel medewerkers als cliënten op kunnen terugvallen. Wat te doen wanneer iemand voor een dichte deur komt te staan, bijvoorbeeld. Ook moet er een betere controle komen op thuiszorginstellingen. Sandra de Jong: "Het is nu nog zo dat iedereen een thuiszorgorganisatie kan beginnen. Gelukkig komt daar binnenkort een meldplicht voor. Dat is een goede ontwikkeling die ook de IGZ zelf heeft bepleit. De controle wordt daardoor een stuk makkelijker."

Gerelateerde artikelen