Politiek30 jan '13 15:14

Gaswinning kan leiden tot een nationale ramp

Auteur: Fleur de Bruijn

Het risico op een dijkdoorbraak door de gaswinning in Groningen is heel groot. Daardoor kan zo’n groot gebied onder water komen dat er sprake is van een nationale ramp.

Dit zegt Bert Middel, dijkgraaf van waterschap Noorderzijlvest, tegen BNR. Uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat de gaswinning in Groningen in de toekomst kan leiden tot hevige aardbevingen.

“De laatste aardbeving die we hadden in het gebied was 3.2 op de schaal van Richter en die was al behoorlijk heftig. Een aardbeving met de kracht van 5.0 op de schaal van Richter is 25 keer zo sterk, dan zakken dijken in”, legt Middel uit.

Zware aardbevingen
Tot nu toe werd met name gesproken over de schade aan huizen door de aardbeving, maar Middel waarschuwt dat het gevaar van water heel groot is en de schade dan veel grotere vormen kan aannemen.

“Er zijn voorbeelden elders in het land, dat dijken kunnen inzakken op het moment dat de aarde in beweging komt. Onze dijken zijn niet gebouwd op zulke zware aardbevingen.” 

Eemskanaaldijk
Een groot risico vormt volgens Middel de Eemskanaaldijk. “Als die dijk breekt, komt een gigantisch gebied onder water te staan, waaronder Slochteren, dus dan komt de aardgaswinning ook stil te liggen en dan ziet Nederland dat het echt een nationaal probleem is en niet alleen een probleem voor Groningen."

Weinig indruk
Minister Kamp en premier Rutte waren op bezoek in Groningen. Rutte noemde de aanpak van de toenemende risico's door aardgaswinning in Noord-Groningen een absolute topprioriteit van het kabinet, maar dat maakt vooralsnog weinig indruk op Middel. Al kent het kabinet de gevaren, de noodzakelijke maatregelen blijven uit. “Er ligt een advies om de gaswinning te halveren en dat willen Rutte en Kamp niet, want dat kost het Rijk 2,2 miljard op jaarbasis. Ze willen dus niet de noodzakelijke maatregelen nemen, maar gaan wel naar dit gebied om de boel een beetje gerust te stellen.”

Kamp liet maandag bij een bewonersbijeenkomst al weten dat er onderzoek wordt gedaan naar alternatieve methodes van gaswinning en dat gebouwen die risico lopen, zo snel mogelijk moeten worden verstevigd. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) trekt daar 100 miljoen euro voor uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen