Politiek2 jul '14 12:10

Bos kritiseert Vogelaar voor enquêtecommissie

Auteur: BNR Webredactie

Oud-minister Wouter Bos (Financiën) had geen hoge pet op van zijn collega Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie). Dat liet hij woensdag blijken tijdens zijn verhoor voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties. Bij de onderhandelingen met de corporaties moest Bos haar geregeld bijspringen, vertelde hij.

Tijdens een overleg met toenmalig voorzitter Willem van Leeuwen van corporatiekoepel Aedes stelde zijn partijgenote Vogelaar zich volgens Bos duidelijk tegenover hem op en trok ze één lijn met Van Leeuwen. "Dat vind ik niet sterk overkomen. Zo hoort het niet te gaan.'' Volgens Bos gedroeg Vogelaar zich 'helaas' als belangenbehartiger van de sector.

Bos (destijds tevens PvdA-leider) en Vogelaar waren allebei minister in het vierde kabinet-Balkenende. Dat kampte door een rekenfout in de kabinetsformatie met een gat van 1 miljard voor het woningbouwbeleid.

Vogelaar zelf zei dat ze bij het aantreden van het kabinet-Balkenende IV begin 2007 onaangenaam verrast was toen ze merkte dat haar in het regeerakkoord geen eigen budget was toebedeeld voor wijkenaanpak. "Ergens een speerpunt van maken met een lege portemonnee is lastig'', zei ze woensdag voor de Parlementaire Enquêtecommissie Woningcorporaties.

Vogelaar kreeg van haar partijgenoot Bos geen enkele steun bij haar zoektocht naar geld voor de wijken. "Het was steeds touwtrekken en bakkeleien.'' Ze ontkende niet dat ze in een gesprek met Bos en de topman van corporatiekoepel Aedes één lijn trok met de laatste. "Dat zei iets over de goede samenwerking met Bos en mij, zal ik maar eufemistisch zeggen'', aldus Vogelaar.

De ruzie tussen Bos en Vogelaar is duidelijk nog niet bijgelegd, constateert ook verslaggever Laurens Boven:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen