Politiek13 sep '13 16:50

PvdA tevreden over nieuw asielbeleid

Auteur: BNR Webredactie

"De PvdA is tevreden met deze verbeteringen in het vreemdelingenbeleid'', zegt Tweede Kamerlid Marit Maij.

"Na jaren waarin het asiel- en vreemdelingenbeleid steeds strenger is geworden, is dit na het kinderpardon een nieuwe stap vooruit om het beleid weer humaner en rechtvaardiger te maken.''

De PvdA-fractie gaat de invulling van de verbeteringen op de voet volgen om te waarborgen dat de verbeteringen niet alleen op papier, maar ook in de praktijk zo snel mogelijk vorm krijgen, zegt ze.

Na de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov eiste de PvdA een nieuw asielbeleid, dat menselijker en zorgvuldiger moest zijn.

"Deze verbeteringen hebben voor vele vreemdelingen betekenis", zegt Maij. "Zo wordt de vreemdelingendetentie verminderd, komt er meer ruimte voor alternatieven voor bewaring en wordt de medische zorg verbeterd. Het buitenschuldbeleid zal ook een stuk beter worden uitgevoerd."

Onduidelijke procedures
Uitgeprocedeerde vreemdelingen die wel terug willen, maar niet kunnen, lopen nu nog vast in onduidelijke procedures, aldus Maij, maar "door heldere criteria en betere begeleiding voor deze vreemdelingen komen er straks naar verwachting twee keer zoveel mensen in aanmerking voor een buitenschuldvergunning." Ze baseert zich hierbij op de Adviescommissie Vreemdelingenzaken.

De PVV is er niet over te spreken. Kamerlid Sietse Fritsma vindt de aanpassingen een grote fout: "Minder illegalen in de cel betekent meer illegalen op straat, meer overlast in de samenleving en veel minder uitzettingen naar de landen van herkomst. Hier betaalt de Nederlandse burger letterlijk en figuurlijk de rekening van, en die zit daar natuurlijk niet op te wachten."

Gerelateerde artikelen