Politiek19 nov '14 19:04

Mishandeld kind is in goede handen bij burgemeester

Auteur: Thijs Baas

Het is een goed idee van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan om kinderen die mishandeld worden een veilige thuishaven te bieden op het stadhuis. Dat zegt Bernt Schneiders, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en burgemeester van Haarlem.

Van der Laan wil dat zelfs portiers van het stadhuis worden klaargestoomd om te weten wat ze moeten doen als een kind 'op het raam klopt', maar dat is volgens Schneiders niet per se nodig. Instanties als de Kinderbescherming en Jeugdzorg moeten hun werk kunnen doen. Maar als het niet goed gaat, moet zo'n kind toch ergens naartoe kunnen. Burgemeesters hebben nogal eens te maken met het opleggen van huisverboden. Als ouders elkaar letterlijk te lijf gaan onder het toeziend oog van kinderen, kan ik me heel goed voorstellen dat die kinderen hulp willen hebben."

Eerst zullen burgemeesters van twintig steden zich vanavond laten bijpraten door Van der Laan, om ook eens goed te kijken naar de rol van de officiële instanties. "Die moeten hun werk goed doen, maar er kunnen altijd situaties zijn waarin kinderen tussen wal en schip vallen en laat de burgemeester dán ook maar de burgervader zijn die altijd nog kan zorgen voor een luisterend oor en misschien nog het één en ander kan doen."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen