Politiek2 jun '14 10:33Aangepast op 2 jun '14 15:08

'Spaanse koning treedt af'

Auteur: BNR Webredactie

Koning Juan Carlos van Spanje doet afstand van de troon. Dat heeft premier Mariano Rajoy maandag meegedeeld. "Ik ben ervan overtuigd dat dit het beste moment is voor verandering'', zei Rajoy. Verder zei hij in de abdicatie het bewijs te zien 'voor de volwassenheid van onze democratie'.

Prins Filipe volgt zijn vader op als koning. Om de abdicatie van de 76-jarige vorst mogelijk te maken moet er een aanpassing van de grondwet komen, verklaarde Rajoy.

"De nieuwe generatie wil en moet de hoofdrol spelen'', zei Juan Carlos maandagmiddag zelf in een boodschap aan het volk die op tv en radio werd uitgezonden. "De jongere generatie kan met nieuwe energie veranderingen en uitdagingen aan'', aldus de koning.

Stabiliteit
Hij meent dat zijn zoon Felipe, die hem opvolgt, klaar is voor zijn nieuwe rol. "Hij heeft de volwassenheid en de verantwoordelijkheid voor deze rol. Hij belichaamt de stabiliteit.'' Felipe kan wat Juan Carlos betreft 'beginnen aan een nieuw hoofdstuk van hoop, waarin de verkregen ervaring en de impuls van een nieuwe generatie worden gecombineerd'.

Juan Carlos bedankte het Spaanse volk en zijn vrouw voor alle hulp en steun tijdens zijn koningschap van bijna 40 jaar. Terugkijkend voelt hij 'niets dan trots en dankbaarheid'. Toen hij in januari 76 werd, vond hij het tijd voor zijn aftreden, zei hij in zijn toespraak.

Gezondheid
De koning tobt de afgelopen jaren met zijn gezondheid. Hij onderging diverse heupoperaties. Ook is het koningshuis verwikkeld in enkele schandalen. Zo loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar zijn dochter Christina en haar man Inaki Urdangarin wegens financiële malversaties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen