Politiek9 okt '14 06:53Aangepast op 9 okt '14 09:18

Hennis: nog geen luchtaanvallen op Syrië

Auteur: Eva Oude Elferink

Het Kabinet ziet geen ruimte voor actie rond de Syrische stad Kobani, dat in handen dreigt te vallen van IS. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de ministers dat er sprake is van een humanitaire noodsituatie, maar dat er internationaal geen overeenstemming is over wat er moet gebeuren.

Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren, zegt minister Jeanine Hennis van Defensie tegen tegen buitenlandcommentator Bernard Hammelburg. Maar Nederland is volgens haar niet het enige land dat verdeeld is over de vraag hoe om te gaan met het geweld van Islamitische Staat in Syrië.

 

Onze vliegers
Hennis zegt er alle begrip voor te hebben dat coalitiegenoten als de Verenigde Staten wel al luchtaanvallen uitvoeren boven Syrië. "Maar als het gaat om de inzet van onze middelen, van onze vliegers en vliegtuigen, dan moeten wij daar een eigen afweging in maken."

Wat dat betreft 'zit de deur niet op slot', stelt de minister. "Maar we zijn samen met een aantal coalitiegenoten aan het kijken hoe we handen en voeten kunnen geven aan dat mandaat. Want het barbaarse geweld van IS is onacceptabel, dus ik ben maar wat blij dat de international gemeenschap optreedt."

Kobani
De dreigende situatie in Kobani, waar Koerdische strijders in het nauw zijn gedreven door IS, vergroot de druk knopen door te hakken, beaamt Hennis. "Maar als je kijkt naar hoe deze militaire bijdrage in de steigers is gezet, dan is dat buitengewoon snel geweest."

We zijn ook pas net begonnen, zegt de minister. "Vorige week heeft de Tweede Kamer ingestemd met de missie, op vrijdag waren alle F16’s in Jordanië aanwezig. Dit weekend zijn we voor het eerst de lucht in gegaan. Dus we voelen de urgentie wel degelijk."

Debat
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de situatie in Kobani. Volgens politiek verslaggever Hugo Reitsma zal dat nog een interessante discussie worden, aangezien verschillende partijen van standpunt zijn veranderd.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen