Politiek24 apr '14 12:11

Radicalisering Britse scholen echt of klopjacht?

Auteur: Eva Oude Elferink

Meisjes die in de klas worden gescheiden van jongens. Gastsprekers die Al-Qaida aanhangen. Christelijke leerlingen die worden genegeerd. In de Britse stad Birmingham zouden 25 openbare scholen door radicale moslims zijn geïnfiltreerd. Maar is dat wel echt zo?

Het begon allemaal met een uitgelekt rapport dat de naam 'Paard van Troje' heeft gekregen. Daarin werden moslimouders gewaarschuwd voor onderwijs op Britse scholen waarin openlijk over homoseksualiteit werd gesproken en waar jongens en meisjes samen sporten.

Dat niet alleen: "In 5 stappen werd uitgelegd hoe dat te voorkomen, hoe je schoolhoofden kon wegpesten en hoe je gematigde ouders uit schoolbesturen kon weren. Hoe, kortom, openbare scholen door radicale moslims geïnfiltreerd konden worden", zegt Lia van Bekhoven, correspondent in Groot-Brittannië.  

Klopjacht
Ouders, docenten en leerlingen hebben inmiddels 200 klachten ingediend over de islamisering van 25 scholen in Birmingham. Ook zijn er vier verschillende onderzoeken gestart naar de herkomst van het rapport. Want er zijn ook twijfels, zegt Van Bekhoven. "Bestaat er wel echt zo'n plan? Sommige Britse moslims geloven er niets van."

Zij vrezen dat dit is bedoeld om opnieuw een klopjacht op moslims te ontketenen, zegt de correspondent. En zij niet alleen.

Een Brits Kamerlid waarschuwde daags nadat het nieuws bekend werd voor 'demonisering' van moslims. Een Angelicaanse geestelijke stelde op zijn beurt dat alleen al het feit dat er onderzoeken zijn ingesteld, 'voldoende is om moslims weer in het verdomhoekje te zetten'.

'Absoluut niet waar'
Ook vanuit een van de in opspraak geraakte scholen klinkt kritiek. Van Bekhoven: "De moslimvoorzitter van het bestuur van die school zegt dat alle beschuldigingen vals zijn. Volgens hem zouden dergelijke gebeurtenissen nooit in zijn school hebben plaatsgevonden en zal dat ook nooit gebeuren."

Een rapport zal moeten uitwijzen of er echt sprake is van een complot onder radicale moslims, zegt Van Bekhoven. "Misschien is het inderdaad overdreven, uit iemands duim gezogen." De eerste resultaten worden in juni verwacht.

Gerelateerde artikelen