Politiek13 nov '14 08:18Aangepast op 13 nov '14 10:00

'PvdA-politicus moet meer naar de mensen toe'

Auteur: BNR Webredactie

PvdA-politici moeten verplicht een kwart van hun tijd doorbrengen buiten gemeentehuis of Tweede Kamergebouw. Ze moeten die tijd besteden bij mensen op de werkvloer of thuis, in de wijken en bij verenigingen of bewonersinitiatieven.

Dat moet de PvdA een betere 'antenne' geven in de samenleving. PvdA-politici worden als het aan partijvoorzitter Hans Spekman ligt ook verplicht extra opleidingen te volgen.

Rapport
Het partijbestuur van de PvdA trekt die conclusies uit een rapport van een interne commissie die onderzoek deed naar hoe burgers meer te zeggen kunnen krijgen over publieke instellingen als woningbouwcorporaties, onderwijs- of zorginstellingen. De commissie stond onder leiding van Jan Hamming, PvdA-burgemeester in Heusden.

De partij wil ‘de politiek van onderop organiseren in plaats van steeds te denken vanuit regels en instituties’, legt hij uit op BNR. “Dat is een omslag die we met elkaar willen maken. Veel mensen hébben die omslag overigens al gemaakt. Veel politici werken op die manier, ook binnen onze partij. Maar wij willen het echt een radicale keuze en cultuur laten zijn die voor iedereen geldt.”  

Volkspartij zonder volk
De PvdA is een ‘vooruitgangspartij’, gaat Hamming verder. “Dat betekent dat je steeds zelf moet nadenken over hoe je jezelf moet vernieuwen. Je wil een volkspartij zijn. Soms lijkt het erop dat wij een volkspartij zonder volk worden. Dat is het laatste dat we moeten willen. We moeten terug naar onze roots. We zijn een partij die arm en rijk wil verbinden en solidariteit wil organiseren tussen hoog- en laaggeschoolden. Dat moet terugkeren in de genen van onze partij.”

De commissie stelt ook dat bestuurders in publieke instellingen niet langer dan tien jaar op hun plek zouden moeten zitten. "Geen bestuurders meer die als een Zonnekoning decennia lang kunnen besturen, zonder een strobreed in de weg gelegd te worden. We willen dienstbare bestuurders, onder maximaal toezicht.''

Topinkomens
De Tweede Kamer heeft de topinkomens in de publieke sector al verlaagd, maar dat is volgens de commissie niet genoeg. "Wij gaan nu een stap verder: ook de zittingstermijn wordt wat ons betreft beperkt tot maximaal twee periodes van vijf jaar.''

Ook binnen het toezicht op publieke instellingen moet het nodige veranderen, vindt de commissie-Hamming. Een derde van de leden van de Raden van Toezicht of van Commissarissen moet via een directe verkiezing door de gebruikers van de instelling worden gekozen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen