Politiek13 nov '14 15:00

Tip voor de PvdA'er: Praat nooit voordat je hebt geluisterd

Auteur: Eva Oude Elferink

PvdA-politici moeten de straat op om te praten met burgers. Het partijbestuur wil dat ze een kwart van de tijd buiten het gemeentehuis of Tweede Kamergebouw te vinden zijn. Maar hoe dan?

Speek eerst als mens en dan pas als partij. Praat nooit voordat je hebt geluisterd. Pauzeer af en toe als je spreekt. Zomaar wat tips van de workshop 'Oog in oog met de burger'. Ze zouden leden van de PvdA nog best van pas kunnen komen nu ze van hun partijbestuur de straat op moeten.

Nieuw is het niet voor de PvdA'ers. De partij staat er om bekend gewapend met rozen de straat op te gaan. Maar blijkbaar is het niet meer voldoende of gebeurt het te weinig. Het 'eerlijke verhaal' van Diederik Samsom komt niet meer over. En nu?

 

Merel Stoop, voorzitter van de jongerenafdeling ROOD, heeft alvast één tip aan de PvdA'ers: stop met erover praten. "Doe het gewoon. Ga de straat, ga met mensen praten. Dat is echt niet moeilijk. Het is juist het aller leukste en het is ook waar politiek over gaat. Naar mensen luisteren en met ze praten."

Interesse
Naar ze luisteren is een ding, je moet ze vervolgens wel voor je verhaal kunnen interesseren. Dat wordt voor de PvdA nog lastig, zegt politiek filosoof Gerard Drosterij. "De fundamentele denkfout die de PvdA maakt, is dat zij zich focussen op de boodschap en het verhaal naar de burger toe. Terwijl het gaat om wat zij zelf doen in Den Haag."

En die Haagse realiteit strookt lang niet altijd met het verhaal dat de PvdA wil vertellen. Lastig. Voor de PvdA'ers die het nog steeds niet zien zitten: de partij komt zelf met een hulplijn voor diegenen die 'vast dreigen te lopen in een kwestie'.

Kamerlid Ahmed Marcouch vindt de oproep van het bestuur in ieder geval inspirerend en ook Loes Ypma vindt het publieke duwtje allerminst genânt.

"Volgens mij moeten we dit vooral met elkaar omarmen en zeggen, 'dit is waar de Partij van de Arbeid voor staat. Opkomen voor de mensen die het nodig hebben. Dat betekent ook dat je moeten weten wat er speelt. Ik zie mijn collega’s en ook mijzelf dat dag in dag uit doen. Daar blijf ik mee doorgaan."

PvdA-Kamerlid Jan Vos ziet er, net als wel meer mensen op twitter, in ieder geval wel de lol van in:

Gerelateerde artikelen