'Kamerlid bevestigde: kleine kans dat AIVD-tapes Van Gogh zijn weggegooid'
2 november 2004 was de gitzwarte dag waarop Theo van Gogh op klaarlichte dag werd vermoord. Nu, 10 jaar later presenteren Gijs van de Westelaken en Theodor Holman de film 'Het spel van de wolf': een aanklacht tegen de AIVD?
Gisteren ging de film in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Mike Reus speelt AIVD-agent David die vindt dat geheimen geheimen zijn; "zo werkt onze dienst nu eenmaal". De film draait om de door de AIVD gemaakte telefoontaps van de Hofstadgroep. Waarom is juist dát aspect zo belicht? Had de AIVD eerder moeten ingrijpen? De film gaat over Mohammed B. en of hij werd afgeluisterd. De rapporten van dat afluisteren zijn verdwenen, maar of ze er überhaupt nog zijn, dat is de grote vraag.
Van de Westelaken - en zijn vriend Theodor Holman - zijn er van overtuigd dat de AIVD tapes in bezit heeft die meer helderheid brengen over de rol de inlichtingendienst. "Na 2 november waren er opeens wél tapes, maar toen was Theo al vermoord. Een half jaar later werd ineens verklaard dat ze niet konden worden vrijgegeven wegens bronbescherming. Je wilt weten wat er op die tapes stond, maar de antwoorden waren allemaal onbelangrijk."
Handelswijze
Of de tapes nu nog bestaan? "Ik dacht eerst van niet, maar een paar weken geleden zei een Kamerlid dat veel weet van de handelswijze van inlichtingendiensten dat ze het niet snel zullen weggooien, eerder 'herrubriceren'. Nou, dan kun je het ook niet meer terugvinden." Een Kamerdebat zou welkom zijn, en Van de Westelaken verwacht ook dat dat er zal komen, maar de kans is groot dat je met een kluitje in het riet wordt gestuurd, realiseert hij zich. "In dit geval door Plasterk."
Er ís al een kluitje-in-het-rietbrief, zegt de filmproducent. Business as usual: "Wat ze doen is in de eerste alinea zeggen dat het oud nieuws is. Dat klopt, want officier van justitie Frits van Straelen heeft al eerder gezegd dat Mohammed B. niet alleen handelde. Maar als oud nieuws oud genoeg is, wordt het vanzelf weer nieuw nieuws." Het maken van de film heeft in ieder geval gezorgd voor 'een beetje voldoening', erkent Van de Westelaken."Kort na de moord zei de moeder van Theo dat we hem in leven moeten houden en dat vind ik een goed motto."
En als er maar weer wat mensen nerveus worden in bepaalde kringen, die dachten dat het alweer lekker weggeborgen was in een laatje. "Twee vertegenwoordigers van de AIVD die aanwezig waren bij de première heeft Van de Westelaken nog aangeboden om de film aan het voltallige personeel te laten zien. "Ze zeiden eerst gretig 'ja', maar toen hadden ze toch iets van: 'ja, maar dan ontstaat er discussie'. Nou, dat lijkt mij heel leuk!"