Politiek16 okt '14 11:52

Zet rechter drugsbeleid op losse schroeven?

Auteur: Marjan van den Berg

De rechter in Groningen doet vandaag uitspraak tegen een echtpaar uit Bierum. Het stel teelt al jaren wiet. Dat mag niet, maar ze leveren uitsluitend aan gedoogde coffeeshops, en betalen netjes de belasting en de energierekening.

Zelf vinden ze het onredelijk dat ze worden vervolgd.

Hun advocaten Sidney Smeets en Tim Vis (allebei van Spong Advocaten), verwachten dan ook niet dat de wiettelers worden vrijgesproken. Zij hopen op een uitspraak die de politiek zich zou mogen aantrekken. Terwijl het verkopen en gebruiken van wiet wordt gedoogd, is het telen ervan nog steeds strafbaar. Daar moet verandering in komen, vinden zij.

Rechterlijk pardon
Smeets: “Wat we hopen dat er gebeurt, is dat de rechter vandaag gaat zeggen: dit zijn bijzondere kwekers. Die hebben veilig en verantwoord geteeld. Dan kan de rechter ervoor kiezen, ondanks het feit dat het strafbaar is, geen straf op te leggen. Dan heb je het over een rechterlijk pardon. Dat is de uitspraak waar wij op hopen.”

Dit zou volgens Smeets een signaal richting de politiek zijn dat er iets aan het Nederlandse wietbeleid moet worden veranderd. “Als de rechter dat doet, dan betekent dat naar de politiek toe het signaal: jullie moeten nu iets gaan veranderen. Jullie moeten beleid gaan maken waardoor ik als rechter niet steeds met dit onzinnige, hypocriete probleem geconfronteerd word.”

Grijs gebied
Nu is de productie juridisch gezien een grijs gebied, legt Vis uit. Het mag niet, maar gebeurt wel.  “Wat we weten, is dat die coffeeshops dagelijks cannabis verkopen. Wat we ook weten, is dat die cannabis ergens vandaan moet komen. Maar wat we nog steeds niet hebben geregeld, in tegenstelling tot gelukkig veel meer andere landen om ons heen, is een goede manier waarop de cannabis uiteindelijk van de cannabiskweker in de coffeeshop komt.” Het reguleren maakt de teelt controleerbaar, zegt Vis.

Illegale teelt zal blijven bestaan, maar, zo verwachten de advocaten, “alleen de enorme criminaliteit rondom die illegale circuits zal afnemen omdat het simpelweg niet meer lucratief is om dit in crimineel verband te gaan doen”, zegt Smeets. Als voorbeeld noemt hij de illegale productie van sterke drank. “Je kunt wel illegaal sterke drank gaan stoken, maar dat doe je eigenlijk meestal als liefhebberij, want als criminele organisatie zul je daar niks aan verdienen. Dat zal straks met de wiet ook gaan gelden.”

Reguleren
De advocaten pleiten overigens niet voor het legaliseren van wietteelt, maar voor het reguleren ervan. Smeets: “Het verschil is dat we het niet uit de strafwet halen, maar dat we alleen zeggen: er moeten kwaliteitsnormen komen, er moet een controle komen op die wietteelt.”

Gerelateerde artikelen