Politiek20 mei '14 17:44Aangepast op 20 mei '14 18:36

Kamer wil uitleg over woorden Teulings

Auteur: Marjan van den Berg

De Tweede Kamer wil opheldering over uitspraken van ex-directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau. Hij zei in De Telegraaf dat het CPB de gevolgen van de invoering van de euro te rooskleurig heeft voorgesteld.

De Kamer wil een brief van Minister Kamp van Economische Zaken over de kwestie.

Het CPB rekende eerder voor dat de euro Nederlanders gemiddeld een weeksalaris per jaar heeft opgeleverd. Maar in een interview met De Telegraaf verklaarde Teulings zaterdag dat die berekening met “een korreltje zout'' moet worden genomen. Volgens hem zijn de voordelen van de invoering van de euro economisch niet zo duidelijk.

'Failliet van het CPB'
CDA-leider Sybrand van Haersma Buma reageerde vanochtend op BNR verontwaardigd over de woorden van Teulings. “Als het zo is dat Coen Teulings toen bij de komst van de euro de cijfers heeft opgepoetst, dan is dat echt het failliet van het CPB. We moeten ervan uit kunnen gaan dat het CPB onbevooroordeeld met cijfers komt.”

Ook Arie Slob (ChristenUnie) reageert met verbazing. “Je gelooft eigenlijk je ogen niet als je dat leest. Hoe kan dat, dat iemand nu met terugwerkende kracht zulke opmerkingen over een positie die hij heeft gehad, waarvan je mag verwachten dat als zij met cijfers naar buiten komen, daarover nagedacht is en er degelijke berekeningen onder liggen. Verbazingwekkend.”

Vertrouwen
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, een partijgenoot van Teulings, oordeelt hard over diens uitspraken. “Heel zwak'', zei Dijsselbloem bij RTL Z over de uitlatingen van Teulings. “Mijn vertrouwen in het Centraal Planbureau staat, maar mijn vertrouwen in de vroegere CPB-directeur is enigszins aan het wankelen gebracht.''

Politiek verslaggever Hans Verbeek: “Zoiets moet Dijsselbloem natuurlijk wel zeggen om het vertrouwen in het CPB, met de opvolger van Teulings, Laura van Geest, hoog te houden, want die uitspraken van Teulings dreigen haar gezag te ondermijnen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen