Voedselbanken en diervoeders kunnen profiteren van boycot
Makers van diervoeding en Nederlandse voedselbanken kunnen profiteren van het overschot aan voedsel als gevolg van de Russische voedselboycot. Dat zegt Krijn Poppe, senior econoom bij het Landbouw Economisch Instituut (LEI) van Wageningen UR.
“Hoe het technisch precies gaat, moet worden uitgezocht, maar het komt erop neer dat het niet meer het supermarktkanaal in kan”, legt Poppe uit. “Het gaat dan in de regel naar diervoeding of je zou er tegenwoordig ook energie van kunnen maken via biovergisters. En een deel kan naar de voedselbank.”
Het vernietigen van voedsel vindt de econoom niet onethisch. “Dat argument hoorde je twintig jaar geleden nog niet, maar in de voedselverspillingsdiscussie kan ik me voorstellen dat mensen daar wel zulke overwegingen bij hebben. Het staat inderdaad wat vreemd.”
Ook denkt Poppe dat het niet verstandig is om de overschotten te gebruiken voor humanitaire doeleinden. “Daar zijn we in de ontwikkelingssamenwerking wel een beetje van teruggekomen. Het is goed om het voedsel aan te bieden als er echt een acute ramp is, maar je kunt ook lokale boeren het brood uit de mond stoten. Dat is concurrentievervalsing.”