Politiek20 jun '13 22:24Aangepast op 21 jun '13 02:36

Griekse kabinetscrisis dreigt om publieke omroep

Auteur: Thijs Baas

De Dimar-partij, de kleinste Griekse coalitiepartij, dreigt de stekker uit de regering te trekken als er geen aanpassingen komen op de bezuinigingsplannen voor de Griekse publieke omroep.

Dimar - Democratisch Links - houdt voorlopig voet bij stuk en eist dat alle 2.600 ontslagen werknemers van de Griekse publieke omroep ERT weer worden aangenomen. De regering wil niet verder gaan dan het opnieuw in dienst nemen van 2.000 medewerkers, voor een tussenperiode.

Crisisberaad
Intussen heeft premier Andonis Samaras zijn kabinet bij elkaar laten komen voor crisisberaad, meldt correspondent Nikos Lanser vanuit Griekenland. De verwachting is dat Samaras vannacht nog met een verklaring komt. Morgen zullen alle organen van Democratisch Links om tafel gaan zitten, verwacht Lanser.

De sociaaldemocratische PASOK-partij van Evangelos Venizelos zou op dit moment al bijeen zijn om haar positie te bepalen. Samaras heeft telefonisch contact gehad met Venizelos en zal waarschijnlijk een tweepartijencoalitie aankondigen.

Kleine meerderheid
Met de steun van de nodige onafhankelijke kandidaten kan de coalitie waarschijnlijk rekenen op een kleine meerderheid van circa 155 van de 300 parlementsleden. Als de regering erin slaagt om dit 'duivelspact' te sluiten, zal Dimar zich volgens Lanser schikken in haar lot en het verdere kabinetsbeleid gedogen. "Ze zullen niet het hele stelsel onderuit schoppen, maar ze zitten bepaald niet op één lijn."

IMF
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de uitbetaling van noodsteun aan Griekenland eind juli stopzetten, tenzij Europese leiders een financieringstekort van 3 tot 4 miljard euro weten op te vullen, meldt The Financial Times. Een tekort in het steunprogramma van in totaal 172 miljard euro kwam aan het licht nadat centrale banken weigerden de Griekse staatsobligaties die zij bezitten 'door te rollen'.

Het IMF maakte geen statement dat het de financiering stop zet als er verkiezingen zouden komen. Toch wil niemand binnen of buiten Griekenland op dit moment verkiezingen - op de oppositie na. De vrees bestaat dat dit veel instabiliteit oplevert, op een moment dat het land net in rustiger vaarwater lijkt te zijn terechtgekomen en het toeristenseizoen van de grond begint te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen