Politiek21 aug '14 10:05Aangepast op 21 aug '14 10:49

'Defensie heeft minstens 1 miljard extra nodig'

Auteur: Pieter van den Akker

Als Nederland iets wil doen aan bestrijding van het groeiende aantal brandhaarden wereldwijd, moet het kabinet minstens 1 miljard euro extra beschikbaar stellen voor Defensie. Dat zegt Rob de Wijk, defensiedeskundige en directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), op BNR.

Volgens De Wijk is 1 miljard eigenlijk nog niet eens genoeg om aan internationale afspraken te voldoen. "Wat veel mensen zich niet realiseren is dat we in termen van bruto binnenlands product minder besteden dan in de tijd van het gebroken geweertje. Dat was die verschrikkelijke tijd aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, waarin de krijgsmacht zo ongeveer was afgeschaft. Daarvan hebben we in die tijd gezegd: dat nooit weer. Nou, kennelijk dus wel, want het is weer gebeurd en het is nog veel erger dan in de jaren '30."

Extra geld, maar hoeveel?
Sinds het zomerreces is afgelopen, is in Den Haag te horen dat er extra geld naar Defensie moet. De meeste partijen lijken het eens: vanaf volgend jaar moet er jaarlijks zo'n 50 tot 100 miljoen euro extra bij. Dat lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat maar het is een begin, zeggen de politici.

De Wijk: “Defensiedeskundigen pleiten er al jarenlang voor dat er moet worden geïnvesteerd in plaats van bezuinigd. Die hebben gezegd: breek nou niet af, want de veiligheidssituatie is niet zo dat zo’n afbraak van Defensie is gerechtvaardigd. Dus op zich is het wel goed dat politici, een aantal althans, nu bij zinnen komt.”

Maar een bedrag van maximaal 100 miljoen is bij lange na niet genoeg, zegt De Wijk. 

Toch moeten we niet denken dat Nederland een heel prominente rol kan spelen op het wereldtoneel, vervolgt De Wijk. "Nederland heeft niet zo gek veel in de aanbieding. Nederland is A: relatief een klein land en B: je zal toch een beetje mee moeten hobbelen met wat de grote landen aan het doen zijn."

Krijgsmachten wegbezuinigd
"Voor de rest hebben de Europese regeringen hun krijgsmachten zo ongeveer wegbezuinigd. Interessant genoeg wordt er iedere keer gezegd dat de Fransen en de Britten ook wel wat kunnen, maar de Britten kunnen ook niet meer zoveel. Die hebben er ook heel hard in ‘gehakt’.”

 

Europa staat wat dit betreft gewoon machteloos, denkt De Wijk .”Europa heeft de afgelopen twintig jaar z’n machtssinstrumenten – want daar gaat het feitelijk om – uit handen gegeven. Dat is ook een van de redenen waarom we nu met die problemen zitten met Poetin.”

'IS houdt het niet eeuwig vol'
Over de IS (voorheen ISIS) zegt De Wijk: "Als we goed zijn geïnformeerd heeft IS 20 duizend strijders. Daar kan je niet veel mee. Het enige wat je daarmee kan is de bevolking onderdrukken door het zaaien van dood en verderf: pure terreur uitoefenen, waardoor de mensen bang zijn en bij wijze van spreken de straat niet meer opgaan. Op die manier kan je de zaak onder controle houden. Maar dat houd je niet eeuwig vol. Ik denk dat die staat IS uiteindelijk gedoemd is te mislukken als we uitgaan van de huidige getallen van de kracht die IS heeft.”

Hij gelooft dat de bombardementen door de VS ‘wel in de goede richting helpen’.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen