Politiek23 mrt '13 12:16

Tata Steel: Ingreep in emissierechten slecht voor Europa

Auteur: Marjan van den Berg

Tata Steel is niet blij met de plannen om de emissiehandel nieuw leven in te blazen. Europa zou bedrijven niet moeten wegjagen met dure CO2-rechten, zegt Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland, op BNR.

In het programma BNR Duurzaam noemt Henrar de huidige situatie "de wereld op z'n kop": "Bedrijven in China en Brazilië stoten veel meer uit en die worden beloond. Die kunnen gewoon het staal hier op de Europese markt brengen, terwijl wij als bedrijf zeer innovatief zijn en de minste CO2-uitstoot per ton staal hebben. Wij krijgen extra heffingen."

Volgens Henrar is dit een slechte zaak, zeker nu er als gevolg van de crisis banen verloren gaan. Daarom is hij niet blij met de geplande ingreep in het Emissie Handels Systeem (ETS) waartoe het Europees Parlement heeft besloten.

ETS
Het bestaande systeem van emissierechten werkt niet naar behoren. Er zijn teveel rechten in omloop met een lage waarde. Door dat overschot ligt de prijs van 1 ton CO2 nog maar op een fractie van wat het eigenlijk moet zijn. En met die lage prijs voor emissierechten, is geen enkel bedrijf geïnteresseerd in het beperken van de uitstoot.

Bas Eickhout, europarlementariër van GroenLinks, zegt dat de plannen van het Europees Parlement in feite weinig om het lijf hebben. "Er komt geen fundamentele hervorming half april. Het enige wat besloten gaat worden is: gaan wij het nóg meer rechten op de markt gooien, even uitstellen?"

Henrar: "Juist nu in de crisis, moeten we zorgen dat banen behouden blijven, dat de industrie die banen creëert, hierin wordt gestimuleerd. Het beleid dat nu gevoerd wordt -als we dus rechten eruit gaan nemen- is niet goed voor de staalindustrie."

IJmuiden
Henrar vindt het bovendien niet terecht dat zijn bedrijf relatief zwaar de klos is. "Wij zijn inderdaad een grote emittent. Maar daar hoort ook bij dat in IJmuiden het staal gemaakt wordt waarbij de minste CO2-uitstoot plaatsvindt." Bovendien, zo zegt hij, wordt staal gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld windmolens die weer bijdragen aan een duurzame samenleving.

Het lijkt de topman beter wanneer Europa akkoorden over duurzaamheid sluit met de VS en China, om zo tot eerlijke concurrentie te komen.

Gerelateerde artikelen