Politiek16 dec '13 09:15

Van Bommel (SP): moedig om niet naar Sochi te gaan

Auteur: Pieter van den Akker

Het is een moedig besluit van de Franse president Hollande, de Duitse president Gauck en eurocommissaris Reding om niet af te reizen naar de Olympische Spelen in Sochi. Dat zegt SP-Kamerlid Harry van Bommel op BNR.

Van Bommel: "Er is natuurlijk wel wat aan de hand. Zowel rond de Winterspelen als in algemene zin in Rusland. Poetin trekt de touwtjes strak aan. Het is vooral de anti-homowetgeving die rond de Spelen enorm veel ophef veroorzaakt. Maar eerder al hadden we ook de Nederlandse documentairemaker en fotograaf Rob Hornsta die een fotoproject rond Sochi had. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan is nu in Antwerpen te zien. Er is dus veel meer aan de hand. Er is onderdrukking van minderheden, kolonosatie van het gebied, armoede en in de regio zelf is sprake van deportatie.."

Maar dat ontdekken we toch niet vandaag. We doen al jaren zaken met Rusland, we hebben een Ruslandjaar, de koning gaat er eten - en nu wordt er gesport en moeten we wat laten merken?
"Er is al langer sprake van kritiek, ook van Nederland. Ik vind dat de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, heel helder de kritiek op de anti-homowetgeving heeft verwoord. Zowel in Rusland als bij het bezoek van Poetin aan Nederland. Het wordt nu wel de vraag of de Nederlandse regering zich gaat aansluiten bij het demonstratief wegblijven van Hollande, de Duitse president en de eurocommissaris. Die vraag ligt nu wel op tafel en dat is geen makkelijk te beantwoorden vraag."

Gaat u die vraag ook stellen of moeten ze er zelf zo snel mogelijk mee komen?
"Ik ga die vraag wel stellen. De Nederlandse regering heeft in ieder geval via de minister van Sport al duidelijk laten weten dat er kritiek is vanuit Nederland. Dat speelt ook rond de Olympische Spelen, omdat het deelnemen van homo- of biseksuele sporters mogelijk een probleem gaat vormen. Dus er is wel wat te bespreken. En ik vind dat Nederland in een vroeg stadium hier een standpunt over moet innemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen