Politiek10 okt '13 10:53

Tentoonstelling 'The Sochi Project' gaat niet door

Auteur: Eva Oude Elferink

De tentoonstelling 'The Sochi Project', in het kader van het Nederland-Rusland jaar, gaat niet door. Dat is besloten door het Russische kunstcentrum waar de expositie te zien zou zijn.

Twee weken geleden werd al bekend dat de visumaanvraag van fotograaf Rob Hornstra en schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen was geweigerd. Nu heeft ook Winzavod,het Moskouse centrum voor de hedendaagse kunst, zich definitief teruggetrokken. Hornstra vermoedt dat door de geweigerde visa de angst is toegeslagen bij de organisatie.

Onwerkbare situatie
'De afgelopen twee weken veranderde in een keer in een soort onhoudbare werksituatie waarin continu obstakels werden opgeworpen die wij moesten zien te slechten. Op een gegeven moment houdt het', aldus Hornstra.

Zo moesten de makers een contract ondertekenen dat hen verplicht stelde om, bij overtreding van een van de punten, een boete van vijf duizend euro te betalen. Ook kregen ze 's avonds om tien uur een contract opgestuurd dat de volgende ochtend om tien uur ondertekend op het bureau van de organisatie in Moskou moest liggen.

Hornstra: 'Als je dat soort voorstellen doet, dan weet je dat wij dat niet kunnen halen. En dan weet je ook dat er een andere reden achterligt, namelijk om de expositie niet door te laten gaan.'

Kritische noot
Gedurende vijf jaar documenteerden Hornstra en Van Bruggen de ontwikkelingen in de regio van Sochi waar in 2014 de Olympische Winterspelen plaatsvinden. In het resultaat, The Sochi Project, komen veel politiek gevoelige onderwerpen aan bod, zoals corruptie en mensenrechtenschendingen.

De makers betreuren het dat The Sochi Project nu niet in Rusland te zien zal zijn. Hornstra: 'Dat was een van onze dromen toen we begonnen aan dit project, om ons werk ook in Rusland te tonen. Dat blijkt nu van buitenaf onmogelijk gemaakt."

Schaduwopening
De expositie zal in plaats daarvan volgende week te zien zijn in Amsterdam. De schaduwopening moet 'de aandacht vestigen op het feit dat dit soort tentoonstellingen klaarblijkelijk onmogelijk zijn tegenwoordig in Rusland'. Een week later opent een grote overzichtstentoonstelling in het fotomuseum van Antwerpen.


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen