Politiek17 dec '14 14:01

NAM: 7 procent gaat bevingen niet stoppen

Auteur: Eva Oude Elferink

Het terugschroeven van de gaswinning met 7 procent zal niet helpen aardbevingen te voorkomen. Dat zegt Sander van Rootselaar van de NAM op BNR. "Wanneer je gas produceert, zullen er aardbevingen blijven ontstaan."

Dinsdag kondigde minister Henk Kamp van Economische Zaken aan het gasbesluit aan te passen. In 2017 wordt de winning van gas met 7 procent gereduceerd. Met die belofte reist de minister vandaag naar Groningen. Maar op een warm onthaal hoeft hij niet te rekenen.

"Dit had veel eerder moeten gebeuren." "Denkt de minister echt dat de bevingen hierdoor stoppen? Houd toch op." De inwoners van het Groningse dorp Bedum hebben geen goed woord over voor Kamp. Volgens hen is de beloofde 7 procent bij lange na niet genoeg.

Het is in ieder geval niet genoeg om aardbevingen in de toekomst te voorkomen, beaamt Van Rootselaar van de NAM. "We kunnen wel blijven proberen de overlast te beperken." Maar waarom dan die 7 procent als het geen oplossing voor de bevingen biedt? Van Rootselaar:

 

Minister Kamp houdt vol dat een verdere reductie niet wenselijk is. Daarmee zou de leveringszekerheid van gas in gevaar kunnen komen. In Bedum hebben ze daar geen boodschap aan. Op het bezoek van de minister zitten ze evenmin te wachten. Zoals één van de inwoners zegt: "Ik hoop dat hij in een groot gat valt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen