Politiek17 apr '14 16:49Aangepast op 17 apr '14 18:06

Boris van der Ham: ‘Een goed politicus is waarachtig’

Auteur: BNR Webredactie

In zijn nieuwe boek ‘De koning kun je niet spelen’ gaat Boris van der Ham op zoek naar de overeenkomsten en verschillen tussen theater en politiek.

Boris van der Ham was naast politicus ook acteur. Tijdens zijn loopbaan werd hij regelmatig, en soms tot zijn grote ergernis, geconfronteerd met vergelijkingen tussen theater en politiek. De Kees Lunshoflezing verzocht hem een paar jaar geleden een lezing over precies dit onderwerp te geven. De uitnodiging leidde tot het boek ‘De koning kun je niet spelen’, waarin hij de overeenkomsten tussen beide vakgebieden onderzoekt.

“Als je naar een toneelstuk of een film gaat, dan vind je vooral de acteurs goed die je het gevoel geven dat ze echt of waarachtig zijn”, vertelt Van der Ham. “Bij een politicus werkt het eigenlijk precies zo. Theatrale politici zijn meestal erg populair. Vaak is hun gedrag niet gespeeld en komt het uit hun tenen. Politici als Frits Bolkestein en Pim Fortuyn, die de ‘mise-en-scène’ van strak georganiseerde collega’s doorbreken, hebben vaak een enorme aantrekkingskracht op het publiek.”

Volgens Van der Ham is het voor acteurs, politici en ook het bedrijfsleven van belang om onder druk jezelf te zijn, wat niet meevalt in een tijdperk waarin camera’s en journalisten je zo dicht op de huid zitten: “Er wordt feitelijk iets abnormaals van ze verwacht; dat ze onder alle omstandigheden goed functioneren en zichzelf openstellen. In de politiek moet je een evenwicht zien te vinden tussen de conventie volgen of er soms dwars doorheen gaan, om een ingesleten patroon te doorbreken. Om dat te bereiken moet een politicus zich echt kwetsbaar en waarachtig durven op te stellen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen