Politiek16 okt '14 12:20Aangepast op 16 okt '14 13:10

Patstelling over belastinghervorming

Auteur: Marjan van den Berg

De gesprekken van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) over een nieuw belastingstelsel zijn vanmorgen begonnen met een patstelling: CDA en D66 eisen dat de overheidsuitgaven niet verder groeien, maar de PvdA wil geen nieuwe bezuinigingsronde.

Het kabinet heeft steun van oppositiepartijen nodig om zijn plannen, een grootscheepse belastinghervorming, door de Eerste Kamer te loodsen.

Vandaag peilde staatssecretaris Wiebes hoe de verschillende Kamerfracties er tegenaan kijken.

CDA en D66 willen het kabinet graag aan een meerderheid helpen, maar eisen in ruil daarvoor dat het geld voor een forse belastingverlaging gevonden moet worden door opnieuw te snijden in de overheidsuitgaven, en niet middels financiële meevallers, zoals het kabinet wil. De overheidsuitgaven groeien nog elk jaar. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt staat nu al vast dat er geen meevallers zijn. Ook Wouter Koolmees van D66 gaat daar niet vanuit.

Werkgelegenheid
De PvdA laat weten niets te voelen voor de eis van CDA en D66. “We hebben heel veel gedaan aan de overheidsfinanciën. Dit land zit op dit moment niet te wachten op verdere bezuinigingsronden die de werkgelegenheid weer gaan aantasten. We zijn wel heel gemotiveerd om een beter belastingstelsel te maken”, zegt PvdA-Kamerlid Ed Groot. Toch ontkent hij dat hij al meteen de eisen van CDA en D66 blokkeert. “Wij blokkeren helemaal niets. We willen inhoudelijk spreken over goede voorstellen voor een nieuw belastingstelsel. Als die voorstellen goed zijn, zullen ze vanzelf op draagvlak in zowel de Tweede als de Eerste Kamer kunnen rekenen.”

D66-Kamerlid Wouter Koolmees reageert verbaasd op de uitspraken van Groot. “Ook voor de Partij van de Arbeid zou het van belang moeten zijn dat we de belasting op arbeid verlagen. We hebben een heel hoge werkloosheid. Ook de Partij van de Arbeid vindt dat werken moet lonen en dat je er bijvoorbeeld van een uitkering naar een baan echt in inkomen op vooruit moet gaan. Dat betekent dat je de belastingen op inkomen moet verlagen. Ook voor de Partij van de Arbeid zit hier veel in het vat.”

All time low
Anderzijds, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen, zit de PvdA in een spagaat. “De Partij van de Arbeid staat al tijden op een all time low in de peilingen. Die kan nieuwe bezuinigingen gewoon niet dragen.”

De VVD, de partij van Wiebes, voelt wel voor nieuwe bezuinigingen. Jansen: “Maar ja, hij zit in één kabinet met de Partij van de Arbeid, dus dat worden nog moeizame gesprekken, de komende maanden.”

Het kabinet gaat nu de mogelijkheden op papier zetten. Wanneer er verder wordt gesproken, is nog niet duidelijk.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) onderstreepte na afloop van de verkenningsronde dat “overal over te praten valt”. Dat geldt dus ook voor nieuwe bezuinigingen. “Het heeft niet onze voorkeur, maar we zijn niet doof voor goede ideeën.”

Belastingverlaging
Het kabinet kondigde zijn plannen voor een grootscheepse belastinghervorming op Prinsjesdag aan. Het wil de lasten met in totaal 15 miljard verlagen. Voor circa 10 miljard moet dat gebeuren door verschuivingen in het belastingstelsel en 3 tot 5 miljard zou uit meevallers moeten komen. In 2016 zouden al stappen gezet moeten worden.

De PVV had vooraf laten weten niet te zullen meedoen aan het gesprek over de belastinghervorming. Ook de Partij voor de Dieren, de ouderenpartijen en de PVV-afsplitsingen waren donderdag niet aanwezig.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen