Politiek19 jan '13 11:50Aangepast op 19 jan '13 14:08

Extra geld ouderenzorg haalt bedden niet

Auteur: Melvin Captein

Een deel van de 370 miljoen euro, die bedoeld is voor extra handen in de ouderenzorg, is door zorginstellingen uitgegeven aan management en software. Renske Leijten (SP) is zeer verontwaardigd.

Het AD meldt dat het geld voor extra personeel vaak voor andere doeleinden wordt ingezet. Volgens de krant heeft bijvoorbeeld stichting Kalorama voor ruim een ton aan software gekocht. Dat geld zou de stichting moeten terugbetalen. Andere instellingen trokken soortgelijke bedragen uit voor opleiding voor bijvoorbeeld management.

Abvakabo FNV ondervroeg ongeveer 1800 medewerkers in de ouderenzorg. De conclusie is zo'n beetje gelijk aan de bevindingen in een zelfde, maar kleiner onderzoek vorig jaar. Een meerderheid van 70 procent liet weten geen nieuwe collega's erbij te hebben gekregen. Ook zou de werkdruk nog steeds te hoog zijn.

Schokkend
Renske Leijten, Tweede Kamerlid van de SP, laat tegenover BNR weten deze cijfers "schokkend" te vinden. "Al sinds we extra middelen hebben verstrekt aan de ouderenzorg vraag ik om een overzicht van de extra mensen die dat heeft opgeleverd. Dat is tot nu toe uitgebleven. Het is echt noodzaak dat we er achter komen waar het geld verkeerd besteed is. Desnoods moeten bestuurders en managers die foute keuzes hebben gemaakt hun eigen salaris inzetten voor personeel dat zij niet hebben aangenomen."

Los van de vraag of betere software en managers de zorg kunnen verlichten, is Leijten vooral ontstemd dat het geld niet is gebruikt voor het beoogde doel. "Die 370 miljoen was bedoeld voor mensen die dag in, dag uit de nachtdiensten draaien en met te weinig collega's op de werkvloer staan."

Volgens Leijten heeft het ministerie van Volksgezondheid de regels niet scherp genoeg gesteld, toen ze het geld in de sector staken. "Men had er vertrouwen in dat het geld wel goed terecht zou komen. Het toezicht ontbrak, de Nederlandse Zorgautoriteit heeft zitten slapen. Staatssecretaris Martin van Rijn is daarvoor verantwoordelijk, dus hij heeft iets uit te leggen."

Woedend
De PVV is ook woedend en gaat vragen stellen aan minister Edith Schippers. Ook 50+ ('Kamervragen!') roert zich op Twitter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen