Politiek10 feb '14 18:39

Jihadisten spinnen garen bij Plasterks problemen

Auteur: Pieter van den Akker

Voor de Nederlandse veiligheid was het volgens minister Plasterk beter de Kamer niet in te lichten, maar de informatie van 1,8 miljoen telefoongesprekken ligt nu toch op straat. Volgens Rob de Wijk, directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies, vormt dit een gevaar voor de modus operandi van de veiligheidsdiensten.

Afghaanse jihadisten en de Chinese overheid spinnen garen bij de problemen van Plasterk, zegt De Wijk op BNR. Hij zegt over de modus operandi: "Dat wil zeggen: de werkwijze van de inlichtingendiensten, het gebied waarop ze zich richten, hoe ze het doen, hoeveel telefoontjes er worden getapt."

Hij gaat verder: "De hele discussie heeft een militaire connectie. Het zal gaan om Afghanistan. Je kunt er van uitgaan dat kwaadwillenden - jihadisten, de Taliban - daar rekening mee gaan houden en hun eigen modus operandi er op aanpassen. Dat zie je continu."

Koerier ipv bellen
Op welke manier ze er gebruik van kunnen maken? "Door alles per koerier te doen en niet meer te bellen. Op een gegeven moment lekte eens uit dat de satelliettelefoon van Bin Laden werd afgeluisterd. Toen heeft hij gezegd: 'we bellen nooit meer met een satelliettelefoon'. En dat deed hij al niet met een gewone GSM. Vervolgens ging alles met de koerier."

Maar het kan voor kwaadwillenden toch geen verrassing meer zijn dat er wordt getapt. De Wijk: "Nee, maar niet op deze schaal en hoe het gaat. Het kan heel goed zijn dat het maar om twintig, dertig mensen gaat, van wie de gegevens worden verzameld. Je zit al heel snel aan een miljoen telefoontjes. Dat gaat echt heel hard omhoog."

Gerelateerde artikelen