Politiek15 okt '13 18:00Aangepast op 15 okt '13 18:15

Republikeinen gaan niet zonder slag of stoot akkoord

Auteur: Thijs Baas

In de Amerikaanse Senaat leek overeenstemming over een deal om de impasse over de begroting én het schuldenplafond te doorbreken. Maar in het Huis van Afgevaardigden willen de Republikeinen hun gezichtsverlies beperken met een eigen voorstel.

Een laatste poging van de 'schuim-op-de bek-Tea Party-achterban' om de deal te torpederen, waarna er volgens correspondent Reinout van Wagtendonk alsnog een tijdelijke oplossing uitrolt. "Nog een keer net doen alsof zij in het Huis het initiatief hebben en dat ze zich niet zonder slag of stoot hebben overgegeven en iets door de strot hebben laten drukken."

Obamacare
Het belangrijkste verschil met de Senaat lijkt dat de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden nog een keer willen laten zien dat ze tegen Obamacare zijn, zegt Van Wagtendonk. "In het voorstel waar ze later vanavond over hopen te stemmen zit wel het plan van de Senaat om tijdelijk de shutdown te beëindigen tot 15 januari en het schuldenplafond te verhogen tot 7 februari. Wel zitten in het voorstel verschillende elementen die toch weer gericht zijn tegen Obamacare, al is het minder drastisch dan in eerdere versies."

Het is volgens Van Wagtendonk dan ook niet te verwachten dat de overwegend Democratische Senaat deze elementen dit keer zal accepteren. "Dus de klok tikt door tot de deadline van overmorgen. De Republikeinen in het Huis proberen er alles uit te slepen om aan hun achterban te laten zien dat ze er alles aan gedaan hebben. Dan komt het wat meer redelijke Senaatsvoorstel terug naar het Huis van Afgevaardigden, en dan kunnen de Republikeinen zeggen dat ze zich niet onvoorwaardelijk hebben overgegeven.

Gerelateerde artikelen