Opmerkingen Dijksma over babymelkpoeder 'beetje dom'
Staatssecretaris Sharon Dijksma is 'een beetje dom' als ze zegt dat ouders makkelijk kunnen switchen van merk babymelkpoeder. Dat zegt Siska de Rijke van de Beroepsvereniging van Kraamzorg. "Dat kan problemen geven met de darmpjes van de baby's. Ze moeten helemaal wennen aan voeding."
Anders dan staatssecretaris Sharon Dijksma beweert is er wel degelijk een tekort aan babymelkpoeder van A-merken. De Nederlandse Beroepsvereniging voor de Kraamzorg vindt de opmerkingen van Dijksma over de beschikbaarheid van voldoende babymelkpoeder dan ook 'een beetje dom'.
De A-merken hebben een marktaandeel van 80 procent en dat betekent dat veel ouders moeten switchen, naar andere merken. En dat is onverstandig, vindt Siska de Rijke van de Beroepsvereniging van Kraamzorg. "Dat kan problemen geven met de darmpjes van de baby's. Ze moeten helemaal wennen aan voeding. Daar krijgen ze vaak kramp van, ze kunnen diaree krijgen. Dus het wisselen of steeds overstappen naar andere merken flesvoeding is heel onverstandig."
Last
Het beste is borstvoeding, benadrukt De Rijke. "Maar niet iedereen lukt dat. Soms moet je even zoeken naar de voeding die het beste bij jouw baby'tje past en als je dan weer kunt switchen, dan kan die baby daar heel veel last van krijgen. Het is dus een beetje domme opmerking van Dijksma, want het is niet zo dat je even gaat shoppen naar de leukste melk die het beste bij je kindje past."
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gaat onderzoek doen naar de explosieve groei van de grijze handel in babymelkpoeder met China. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma is er overigens over de hele linie geen tekort aan babymelkpoeder in Nederland. "Wel van de twee meest favoriete merken van de Nederlandse ouders, maar in absolute zin is er geen tekort. Deze producenten en de supermarktorganisaties merken dat ze veel meer produceren voor de Nederlandse markt, maar dat er ondertussen ook sprake is van groothandels die illegaal babymelkpoeder importeren in China."
Er is een maximale capaciteit, dus bij een verdubbeling van de vraag naar babymelkpoeder in Nederland is er wel degelijk wat aan de hand. "We leven in een vrije markt, dus wat we kunnen doen is beperkt. We hebben nog niet kunnen vaststellen hoeveel babymelkpoeder er wegvloeit naar China. Voor een deel kan door de media-aandacht ook bij Nederlandse consument een bel zijn gaan rinkelen."
Niet legaal
Toch is er onmiskenbaar sprake van toenemende handelsactiviteiten, ook via internet, beweert Dijksma. "En dat is geen legale handel." Juist omdat ze geen harde cijfers kunnen overleggen heeft Dijksma de producenten gevraagd informatie te verstrekken. Daarnaast heeft ze de Voedsel- en Warenautoriteit opgedragen in kaart te brengen wat er precies aan de hand is. "Ze moeten de Chinese autoriteiten op de hoogte brengen van het feit dat partijen die kant op gaan die mogelijkerwijs niet op de markt terecht moeten komen, zodat ze kunnen worden geconfisqueerd."
Het probleem blijft niet beperkt tot Nederland. Ook Engeland kampt met het probleem. "Het is niet alleen maar een Nederlands probleem. De producenten zullen het ook in belangrijke mate zelf oplossen, en dat begint ermee dat ze meer gaan produceren voor de Nederlandse markt en dat hebben ze toegezegd: het betekent dat men een extra productielijn moet opzetten en dat zal vanaf juni gebeuren."