Politiek27 jun '14 11:28

Startersleningen: op = op?

Auteur: Marjan van den Berg

Minister Stef Blok (Wonen) kan niet garanderen dat de regeling voor de starterslening wordt verlengd als het bestaande potje hiervoor leeg is. Eind dit jaar hakt hij hierover pas de knoop door.

Uit cijfers die het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting aan BNR heeft verstrekt, blijkt dat inmiddels 32 miljoen euro is verbruikt van de 50 miljoen die Blok vorig jaar beschikbaar stelde. Het fonds verwacht dat het potje rond de jaarwisseling leeg zal zijn en pleit voor verlenging van de regeling, om het herstel van de woningmarkt niet in de kiem te smoren.

Maar Blok stelt vooralsnog geen extra geld beschikbaar. “Het lijkt me logisch dat, als het geld nog niet op is, we eerst eens even kijken hoe de rest van het jaar verloopt en we nog niet vooruit gaan lopen op hoe het daarna gaat”, zegt de minister. “Maar ik zou wel willen zeggen: mensen, wacht niet eindeloos, want ik kan echt niet garanderen dat er een verlenging komt.”

Blok is het er met het Stimuleringsfonds over eens dat de regeling “een instrument is dat starters ook echt helpt om de eerste stap te maken op de woningmarkt”. Anderzijds, zegt hij kritisch te moeten zijn omdat het wel gaat om belastinggeld. Bovendien is de huizenmarkt volgens de minister “stevig” aan het herstellen. “Ik wil echt aan het eind van het jaar de balans nog eens opmaken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen