Politiek24 feb '14 08:28Aangepast op 24 feb '14 09:57

Eendracht maakt macht, ook in handel met China

Auteur: Thijs Baas

Wat hebben de gemeenten Boxmeer, Almere, Heerlen, Oss, Weert en de Noordoostpolder gemeen? Ze zijn allemaal op eigen houtje op handelmissie naar China geweest. Maar volgens Annette Nijs, directeur van de China-Europe International Business School, is een meer gestructureerde aanpal ook beter voor de werkgelegenheid.

Nederlandse gemeenten verzwakken onze concurrentie positie in China. Er is namelijk stevige concurrentie tussen Nederlandse gemeenten als het gaat om handel met China. Zo'n beetje elke gemeente is er inmiddels op eigen houtje naar toe gereisd;  Hopend op de ultieme megadeal. Het Rijk moet meer coördineren, adviseren economen vandaag in het Financieele Dagblad.

"Ze hebben allemaal het idee dat China heel groot is, en dat is natuurlijk ook zo. En ze willen daar denk ik allemaal een graantje van meepikken", zegt Nijs. "Ik denk dat zo'n gemeente meer van China wil dan andersom. De Chinese regering heeft meer oog voor lange strategische projecten, terwijl die gemeente juist werkgelegenheid binnen wil halen en bedrijfsterreinen wil vullen."

Topsectoren
De Rijksoverheid is eigenlijk wel op het goede spoor, concludeert Nijs, door steeds vaker met grote handelsmissies van onze topsectoren grote projecten binnen te halen. "Als je er als Nederland echt iets aan wilt hebben, kun je dat beter wat structureren. Als je het slim aanpakt - en daar kunnen die gemeentes best een rol in spelen - moet je zeggen: we hebben een aantal topsectoren in de landbouw, voeding, water, energie, logistiek en ook de creatieve economie."

China werkt in feite met een soort catalogus, zegt Nijs. Die overlapt behoorlijk, is openbaar en bevat zelfs per provincie de wensen van China. "Als je dat plaatje van die catalogus op onze topsectoren legt en een beetje volgt wat de Rijksoverheid nu ook doet, dat je er gezamenlijk op afgaat, denk ik dat we er allemaal wat meer werkgelegenheid uithalen dan misschien nu het geval is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen