Politiek24 mrt '14 15:44

Alleen PvdA doet PVV helemaal in de ban

Auteur: BNR Webredactie

De PvdA zal na de oproep van PVV-leider Geert Wilders tot 'minder Marokkanen' geen enkele voorstel van diens partij meer steunen. De andere fracties willen weliswaar geen samenwerking met de PVV, maar sluiten niet uit dat ze ooit voor moties van die partij zullen stemmen als ze het er inhoudelijk helemaal mee eens zijn.

Dat bleek maandag uit een rondgang bij de Kamerfracties. VVD en GroenLinks moeten de zaak wel nog intern bespreken. Dat gebeurt dinsdag.

Grenzen overschreden
De PvdA-Kamerleden Duco Hoogland en Roelof van Laar lieten zaterdag via Twitter weten dat de PVV op geen enkele steun meer hoeft te rekenen, nadat partijleider Diederik Samsom al eerder iets soortgelijks had gezegd. "De PVV heeft te veel grenzen overschreden.''

Maar VVD, CDA, SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS gaan minder ver. "Geen cordon sanitaire'', is hun stelling. Ze zullen geen coalitie vormen met de PVV en ook geen deals sluiten met die partij. Maar moties van die partij zullen op inhoud worden beoordeeld, zegt de VVD-woordvoerder.

'Weinig veranderd'
"We gaan geen samenwerking zoeken met de PVV'', aldus de woordvoerder van SP-leider Emile Roemer. "Maar nooit meer iets steunen, zover gaan we niet.'' En de woordvoerder van D66-leider Alexander Pechtold: "Voor ons verandert er eigenlijk niet veel. Wij voeren al jaren oppositie tegen de PVV en hebben steeds gezegd dat we niet in een coalitie met ze willen. Maar we hebben wel eens een motie van ze gesteund waar we achter stonden en dat kan in de toekomst weer gebeuren.''

De Kamerleden van de ChristenUnie zijn van plan hun PVV-collega's aan te spreken op de gewraakte uitingen van Wilders en hun te vragen daar afstand van te nemen. ,,PVV-moties bekijken we op inhoud.'' Ook 50PLUS doet dat. Wel kondigt deze partij aan geen PVV-motie meer mee te ondertekenen.

'Niet samen in college'
De raadsleden van VVD en D66 in Den Haag en Almere (de enige gemeenten waar de PVV vertegenwoordigd is) hebben al aangegeven niet in een college te willen met die partij. Ook voor het CDA lijkt dat het geval. "Maar daar gaan de Tweede Kamerfracties niet over'', onderstrepen de woordvoerders van VVD en CDA.

Waarschijnlijk debatteert de Kamer in de loop van de week over de uitingen van Wilders.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen