Politiek24 mrt '14 11:04Aangepast op 24 mrt '14 13:47

Utrechts statenlid is volgende die PVV verlaat

Auteur: BNR Webredactie

Statenlid Henk Scherer neemt maandagmiddag ontslag als lid van Provinciale Staten namens de PVV in Utrecht. Hij zegt 'uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid' tot zijn besluit te zijn gekomen.

Geert Wilders
Geert Wilders

Scherer, die 3 jaar namens de Partij voor de Vrijheid deel heeft uitgemaakt van het provinciebestuur in Utrecht, is daarmee het volgende PVV-lid dat uit protest tegen de woorden van partijleider Geert Wilders vertrekt.

De politicus zit maandagmiddag nog wel de statencommissie voor Mobiliteit, Milieu en Economie voor. Scherer: "Zo snel vind je namelijk geen nieuwe voorzitter, maar daarna is het werk voor de PVV voorbij.''

Scherer zegt op te stappen uit overwegingen van fatsoen en geloofwaardigheid, zegt politiek verslaggever Hans Verbeek. "Hij verlaat dus de PVV-fractie maar blijft niet op eigen titel in de Provinciale Staten zitten. Dus daar wordt een volgende PVV’er ingeschoven. Scherer zei vrijdag al dat hij walgde van de opmerkingen van Wilders en daar heeft hij nu zijn consequenties aan verbonden."

Of andere fractieleden van de PVV in Utrecht zijn voorbeeld zullen volgen, is nog niet bekend, legt Verbeek uit. "Zij komen pas woensdag met een verklaring. Maar een ander Utrechts staatslid, IJssennagger, heeft al gezegd dat hij niet uitsluit dat hij ook opstapt."

Wie volgen er nog
Het is op zijn zachtst gezegd dus onrustig bij de PVV. Het is de vraag welke leden nog meer consequenties verbinden aan de uitspraken van leider Geert Wilders. De meest onduidelijke situatie is ontstaan in de gemeenteraad van Almere. Verbeek: "Daar zijn afgelopen woensdag net 9 PVV’ers gekozen. Daar zijn juist degenen die het niet eens zijn met Wilders blijven zitten en degenen die steun uitspraken aan Wilders er uitgegooid. Dat is een diffuse situatie die heel anders is dan in andere gevallen."

In Almere wordt vandaag vergaderd over de ontstane situatie en hoe het met de PVV-fractie verder moet. "Ook morgen wordt een spannende dag, want dan komen de PVV-fracties van de Eerste Kamer bijeen en ook die van de Tweede Kamer. Dan gaan we kijken of er daar nog meer volgen", zegt Verbeek.

En dan zijn er ook nog de Europese verkiezingen. De partij van Wilders moet uiterlijk 8 april de lijst presenteren voor die verkiezingen. "Dat moet nu  snel gebeuren, want voor Wilders zijn de Europese verkiezingen veel belangrijker dan bijvoorbeeld de gemeenteraadsverkiezingen. Stassen, de huidige PVV-leider in het Europees parlement – zij was ook beoogd lijsttrekker – voor de komende Europese verkiezingen gaf er al de brui aan. Daar moet ook snel een vervanger voor worden gevonden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen