Politiek25 mrt '14 12:47Aangepast op 25 mrt '14 15:16

Wilders' stijl laat senaatsfractie PVV koud

Auteur: Thijs Baas

De Eerste Kamerfractie van de PVV blijft achter Geert Wilders staan. Dat zegt fractievoorzitter Marcel de Graaf tegen BNR. "De fractie is zeer eensgezind en iedereen gaat met het volle elan dat deze fractie de komende periode tegemoet."

Over het fractieberaad geeft De Graaf geen details, al benadrukt hij dat de fractie nog altijd als één man achter het partijprogramma staat, waar de Marokkanenuitspraken van Wilders een voortvloeisel uit is. "We hebben een goed gesprek gehad, maar er is geen wanklank gehoord. Of we ook achter de stijl van Wilders staan? Daar gaan we niet over. Dat is een zaak voor de Tweede Kamer. Wij zitten als Eerste Kamer in de chambre de réflexion. We kennen onze rol en daar houden we ons ook aan."

Ingeslagen weg
Ook heeft niemand in de senaatsfractie zich gedistantieerd van Wilders' woorden, en het lijkt erop dat de PVV door kan op de ingeslagen weg. "Daar gaan we niet over, maar als fractievoorzitter in de Eerste Kamer kan ik zeggen dat de manier waarop Geert Wilders de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft gedaan, volledig bij hem ligt en daar ga ik me niet over uitspreken."

Ook het maken van een vervolg op Fitna komen is Wilders' goed recht, zegt De Graaf. "Ik kijk er niet van op, met een heleboel anderen ben ik nieuwsgierig naar wat dat dan zou zijn."

Op dit moment zit de Tweede Kamerfractie van de PVV bij elkaar. Er zijn geen officiële mededelingen over gedaan, maar Kamerlid Lilian Helder laat via Twitter doorschemeren dat ze 'er alle vertrouwen in heeft'.

Kikkers uit de wagen
"Er zijn wat kikkertjes uit de wagen gesprongen, zo blijven de sterke jongens over.'' Zo luidde de reactie van PVV-Tweede Kamerlid Dion Graus toen hij dinsdag uit het fractieoverleg van zijn partij kwam.

Graus weet niet of er nog meer PVV'ers zullen afhaken: "Ik steek voor niemand meer de hand in het vuur, van iemand als Joram van Klaveren had ik het nooit verwacht."

PVV niet bij debat
Een ruime Tweede Kamermeerderheid wil een debat naar aanleiding van het optreden van PVV-leider Geert Wilders vorige week, die zijn aanhang 'minder Marokkanen' liet scanderen. De PVV zal echter niet meedoen aan dit 'volksgericht', liet Wilders dinsdag meteen weten.

Het debat, aangevraagd door GroenLinks-leider Bram van Ojik, vindt waarschijnlijk later deze week plaats. Namens het kabinet moet premier Mark Rutte erbij zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen