Politiek20 jan '13 22:40

Ook Fransen achter benoeming Dijsselbloem

Auteur: Thijs Baas

Ook Frankrijk heeft zich nu geschaard achter de benoeming van Jeroen Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep.

Uitgerekend de Franse minister van Economie Pierre Moscovici meldde dat de benoeming van Dijsselbloem unaniem zal worden aanvaard. Eerder liet die zich negatief uit over de kandidatuur van de Nederlandse minister van Financiën. Nu raadt hij Dijsselbloem aan niet te veel af te wijken van de lijn van zijn voorganger Jean-Claude Juncker.

"Ik denk dat we in lijn moeten blijven met wat Jean-Claude Juncker deed", zei hij daarnaast. "Hij kent Frankrijk en Duitsland en heeft er altijd voor gezorgd dat er een balans was in de regio." Daarbij verwees de Franse minister naar drie prominente thema's van Joncker: balans tussen tekort en groei, bankenunie en integriteit van de eurozone.

Moment van benoeming
De aanvankelijke bezwaren van Moscovici tegen Dijsselbloem betroffen vooral het moment van benoeming. Hij wilde eerst van Dijsselbloem en eventuele andere kandidaten weten wat hun concrete plannen voor de eurozone zijn, voordat hij een beslissing zou kunnen nemen over de opvolging.

De Franse minister ontkent dat hij zelf een oogje had op de topfunctie. "Er is nooit een Frans verzoek gedaan. Dit is een buitengewoon zware taak die volgens mij met volledige toewijding moet worden gedaan.". Dijsselbloem moet wél met een inspirerende visie komen, die niet te veel uitgaat van een triple A-status of een tegenstelling tussen Noord- en Zuid-Europa.

Gerelateerde artikelen