Politiek2 nov '14 21:13Aangepast op 3 nov '14 06:17

Kamer praat met Hennis over personeel

Auteur: ANP Nieuws

De Tweede Kamer praat maandag de hele dag met minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie over personeel en materieel.

ANP
ANP

Op beide onderdelen heeft het ministerie de nodige problemen.

Defensie kampt met een tekort aan onder anderen technisch en medisch personeel. Ook heeft het ministerie moeite met het vinden van piloten. Daarnaast bestaat er veel ontevredenheid onder het personeel.

Een van de plannen van de minister om de tekorten aan te pakken is vaker gebruikmaken van reservisten. Verder moet de flexibiliteit op personeelsgebied worden vergroot en moet de samenwerking met het onderwijs en bedrijfsleven worden verbeterd.

Plenair debat
Hoewel er voor dinsdag ook al een plenair debat gepland staat over de problematiek rond kankerverwekkende chroomverf, hebben verschillende partijen al aangekondigd deze zaak aan de orde te zullen stellen. Zo wil de SP dat het onderzoek hiernaar sneller wordt afgerond.

Op materieelgebied zijn er ook de nodige problemen, zoals met de NH90-helikopter en de vervanging en modernisering van de Chinook-helikopters. Maar er zijn ook tekorten. Dat laatste speelde mede een rol bij het stoppen van de Patriotmissie in Turkije. Verder blijven investeringen achter.

De afgelopen jaren heeft Defensie veel materieel moeten afstoten wegens bezuinigingen. Ook is er een gebrek aan reserveonderdelen ontstaan. Het kabinet zegt niet meer te willen snijden op de begroting van Defensie en heeft de huidige bezuinigingen verzacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen