Politiek11 feb '14 16:20Aangepast op 11 feb '14 17:21

Evacuatie Homs tijdelijk stopgezet

Auteur: Eva Oude Elferink

De evacuatie vanuit de Syrische stad Homs is voor vandaag geannuleerd. Dat meldt BNR-correspondent Remco Andersen. De afgelopen dagen werden burgers die de stad probeerden te verlaten, beschoten. Een alternatieve route bleek te gevaarlijk.

Wie de schoten loste, is niet bekend. Beide partijen wijzen naar elkaar. Maandag werd de evacuatie verplaatst naar een aantal tunnels.

Voor ouderen en zieken waren de tunnels geen optie, zegt correspondent Andersen. "Vandaag hebben ze een andere route geprobeerd. Die bleek te gevaarlijk. Daarom hebben ze de boel opgeschort."

Gehoopt wordt dat de evacuatie morgen kan worden hervat. Sinds vrijdag zijn er al ruim 1100 mensen geëvacueerd, maar veel vrouwen, kinderen, ouderen en zieken zitten nog steeds vast in de binnenstad van Homs.

Slagveld
Andersen kwam vandaag aan in de zwaar getroffen stad. Momenteel bevindt hij zich in het deel wat door de regering wordt gecontroleerd. Daar ziet het er nog best redelijk uit, aldus de correspondent. "Hier is niet zwaar gevochten. Mensen lopen gewoon over straat, winkels zijn open."

Dit in tegenstelling tot wijken als Baba Amr in het zuidoosten van de stad, waar de rebellen zich op hielden. "Die zijn volledig kapotgeschoten", zegt Andersen. "Ook op de weg naar Homs kom je langs een aantal dorpen waar uitgebrande vrachtwagens naast ingestorte gebouwen liggen. Het is echt een groot slagveld."

Akkoord
Enkele dagen geleden bereikten de Syrische regering en rebellen een akkoord met de Verenigde Naties over de evacuatie van burgers uit de al lang belegerde delen van Homs. Kinderen, vrouwen en ouderen mogen de stad verlaten. Mannen tussen de 16 en 53 jaar worden vastgehouden en onderzocht op antecedenten.

Andersen: "De afgelopen dagen hebben ze 335 mannen in een verlaten school gestopt waar ze blijkbaar worden ondervraagd. Daarvan worden er nu nog 225 vastgehouden, de VN maakt zich ernstig zorgen over hun welzijn."

De berichten over martelingen door de Syrische veiligheidsdiensten zijn talrijk. "Aan de andere kant staan ze nu zo in de kijker dat ik mij moeilijk kan voorstellen dat ze op dit moment 225 mensen aan het martelen zijn die zo meteen de straat op worden gelaten", zegt Andersen.

"Tegelijkertijd kan ik mij ook niet voorstellen dat ze iedereen zullen vrijlaten. De gouverneur van Homs bezweert dat een groot deel van hen morgen wordt vrijgelaten, maar op dit moment zitten ze vast en niemand die weet wat er precies met ze gebeurt."

Gerelateerde artikelen