Schippers bespaart 1 miljard met zorgakkoord
Minister Schippers heeft een zorgakkoord gesloten met zorgverzekeraars, patiëntenverenigingen, medisch specialisten en ziekenhuizen. De afspraken leiden ertoe dat de overheid vanaf 2015 1 miljard euro per jaar minder uitgeeft aan zorg dan was begroot.
Volgens verslaggever Hans Verbeek is de besparing van 1 miljard ten opzichte van de oorspronkelijke ramingen eigenlijk het belangrijkst. "De zorguitgaven stijgen dus nog wel de komende jaren. Maar minder hard dan eerst was voorzien. Het wordt nu echt aan grenzen gebonden."
Afgesproken is dat de zorguitgaven in 2014 nog 1,5 procent mogen stijgen, vanaf 2015 wordt dat 1 procent. In het regeerakkoord was 2 procent groei afgesproken. Alleen de huisartsen mogen meer groeien als zij patiënten behandelen die anders bij de duurdere specialist zouden zijn beland.
Versobering aangepast
Verder wordt de in het regeerakkoord afgesproken versobering (met 1,5 miljard euro) van het basispakket aangepast. Artsen worden strikter met het verstrekken van verzekerde zorg, waardoor er nog maar voor 300 miljoen euro op het basispakket hoeft worden bespaard. Schippers vroeg betrokkenen eerder al mee te denken hoe dat zou kunnen en ze betrekt de binnengekomen reacties bij het uitwerken van de maatregel.
De minister onderhandelde de afgelopen tijd met ziekenhuizen, medisch specialisten, huisartsen, geestelijke gezondheidszorg, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties. Alle organisaties leggen de afspraken positief voor aan hun achterban.
De minister sloot al eerder akkoorden om de stijgende zorguitgaven te beheersen. Eerder dit jaar bleek dat de overheid voor het eerst minder geld voor de zorg uitgaf dan begroot. In 2012 was er nog een tegenvaller van 1,1 miljard euro. Nu bleek er bij de voorjaarsnota 100 miljoen euro over te zijn, onder meer omdat verzekeraars tegen scherpe prijzen zorg inkopen en onverklaarbare verschillen tussen behandelingen van ziekenhuizen zijn aangepakt.
Zorgverzekeraars positief
Zorgverzekeraars Nederland zegt positief te zijn over de nieuwe zorgdeal. Ook het Landelijk Platform GGz reageert positief. Het zegt verheugd te zijn "dat de rekening van de bezuiniging in de ggz niet bij de patiënt wordt neergelegd".