Politiek28 mrt '14 15:56Aangepast op 28 mrt '14 17:01

Stoltenberg nieuwe NAVO-baas

Auteur: BNR Webredactie

De Noorse oud-premier Jens Stoltenberg wordt de hoogste baas van de Noord-Altantische Verdragsorganisatie NAVO. Stoltenberg zal de Deen Anders Fogh Rasmussen op 1 oktober opvolgen als secretaris-generaal van het bondgenootschap.

Dat werd vrijdag door de NAVO bekendgemaakt. De benoeming van Stoltenberg zat er al aan te komen. De afgelopen weken gonsde het van de geruchten dat zijn kandidatuur kon rekenen op steun uit onder meer de Verenigde Staten, Duitsland en Groot-Brittannië.

Bruggenbouwer
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken is in zijn nopjes met de nieuwe baas van de NAVO. Jens Stoltenberg is volgens hem een 'bruggenbouwer, atlanticus en een man, zoals bleek na de laffe daad van Breivik, die in een crisis het hoofd koel weet te houden en tegelijkertijd een warm hart heeft voor de samenleving'.

Volgens Timmermans is Stoltenberg 'de juiste man voor deze zo belangrijke post', schreef de minister vrijdag op zijn Facebookpagina. Anders Breivik pleegde in juli 2011 een bomaanslag in Oslo en richtte een bloedbad aan onder deelnemers van een jongerenkamp van Stoltenbergs partij op het vakantie-eiland Utøya. In totaal kwamen bij die aanslagen 77 mensen om het leven.

'Uitstekende samenwerking'
EU-president Herman Van Rompuy feliciteerde de 55-jarige Stoltenberg. Tegelijkertijd bedankte hij de Deen Anders Fogh Rasmussen voor zijn 'uitstekende samenwerking deze voorbije jaren'. Rasmussen zal op 1 oktober de scepter overdragen aan Stoltenberg. Hij was dan ruim 5 jaar de baas bij de NAVO.

De Zweedse minister van Buitenlandse zaken Carl Bildt heeft 'geen twijfel' dat Stoltenberg de goede keuze. De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius wijst erop dat Stoltenberg 'interessante tijden tegemoet gaat' om de sterkste militaire organisatie te leiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen