Politiek23 mei '14 18:59Aangepast op 23 mei '14 19:14

'Justitie faalt in bescherming bedreigde criminelen'

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse crimineel Gwenette Martha, die gisteravond werd geliquideerd, kreeg geen bescherming van Justitie terwijl hij daar herhaaldelijk om had gevraagd. Dat zegt zijn advocaat Nico Meijering.

Martha werd gisteravond  geliquideerd in Amstelveen. Hij werd gezien als een van de belangrijkste spelers in de Amsterdamse onderwereld.

Voorwaardelijk
Martha vreesde al langere tijd voor zijn leven, zegt Meijering. Dat begon na zijn voorwaardelijke vrijlating uit de gevangenis in de zomer van 2012. Van de rechter mocht Martha het land niet meer verlaten, moest hij op een vast adres wonen en zich wekelijks op een vaste dag melden bij het politiebureau.

Juist die voorwaarden maakten hem tot een schietschijf, zegt zijn advocaat. Want daardoor was hij makkelijk traceerbaar voor vijanden. Een half jaar geleden mislukte een eerdere aanslag op de topcrimineel doordat het wapen van de dader niet afging.

Bescherming
"Mijn cliënt heeft diezelfde avond nog uitgebreid aangifte gedaan. Door het OM is hem toen bescherming aangeboden, maar alleen onder de voorwaarde dat hij openheid rondom de achtergronden van de aanslag zou geven. Maar mijn cliënt kende deze niet."

Martha verzocht de rechter daarop om de voorwaarden waaraan hij zich moest houden, zoals het verblijven op een vast adres, op te heffen. Maar dit verzoek werd afgewezen. Meijering ziet in de dood van Martha het bewijs dat het beleid van het OM faalt en eist dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

Feitelijke vragen
Volgens een woordvoerder kreeg de crimineel wel degelijk bescherming aangeboden, maar beantwoordde zelf een aantal 'feitelijke vragen' niet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen